Sport

Hosszú Katinka vb-rekordot döntött hatodik aranyérmével

Hosszú Katinkára elfogytak a jelzők. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő a windsori rövidpályás világbajnokságon nyert már öt aranyérmet, amivel minden idők legsikeresebb női versenyzője lett 25 méteres medencében. Magyar idő szerint vasárnap hajnalban pedig toronymagas esélyesként ugrott vízbe a női 200 méteres vegyesúszásban, ahol egy másik magyar induló is volt Jakabos Zsuzsanna személyében.

A címvédő, világcsúcstartó Hosszú már az elején elhúzott a többiektől, háton már bő fél testhossz volt az előnye. Jöttek aztán a klasszis kidelfinezések, mellen már gyakorlatilag csak az volt a kérdés, mennyire veri el a többieket, már majdnem két másodperccel vezetett.

Végül 2:02.90-es idővel csapott célba, több mint két másodperccel nyert az amerikai Ella Eastin előtt. Jakabos a nyolcadik lett.

Hosszú Katinka előtt mindössze ketten nyertek ugyanazon a világbajnokságon öt aranyérmet: az amerikai Ryan Lochte 2010-ben és az ausztrál Brooke Hanson 2004-ben. Most már az Iron Lady az egyedüli csúcstartó a hat egyéni arannyal, erre korábban sem 25-ös, sem 50-es medencében nem volt példa.

Hosszú emellett a legtöbb arannyal rendelkezik a nők között a rövidpályás vb-ken, 12-nél jár, és neki van a legtöbb érme is, 20. Ryan Lochte-nak 14 aranya van, ő az abszolút csúcstartó.

És mivel Hosszú Katinkáról van szó, nem sokkal később már megint ott volt a rajtkövön, a 100 méteres pillangóúszás előfutamában közel járt a saját országos csúcsához is az 55.82-vel, főleg a táv második felében verte meg a többieket a saját futamában, ahol első lett. Ezzel nem sokkal maradt el a legjobb időt úszó Kelsi Worrelltől, aki 55.80-at ment. Izgalmas döntő lesz.

Eredmény – rövidpályás úszó-vb, női 200 vegyes, döntő

1. Hosszú Katinka 2:02.90

2. Ella Eastin (amerikai) 2:05.02

3. Madisyn Cox (amerikai) 2:05.93

…8. Jakabos Zsuzsanna 2:08.95

Ajánlott videó

Olvasói sztorik