Sport

Vezérindiai védelem után drámai végjáték

Szergej Karjakin nyerte a nyolcadik játszmát a New York-i sakkvilágbajnoki párosmérkőzésen, ezzel 4,5-3,5-re vezet a címvédő Magnus Carlsen ellen.

Az orosz kihívó a sötét bábukat vezette, a vezérindiai védelmet választotta, majd egy békés nyitányt követően ötórás küzdelemben, az késztette feladásra világossal játszó Magnus Carlsent. A norvég sakkozó szinte „megszállottként” hajszolta a nyerést, túlértékelte a lehetőségeit, nem akart remizni, és az 52. lépésben feladásra kényszerült. Az előző hét parti döntetlennel végződött. Az állás 4,5 – 3,5 Szergej Karjakin javára.

A játszmát követő sajtótájékoztatón kötelező megjelenniük a versenyzőknek, de ezt most csak Szergej Karjakin tett meg, Magnus Carlsen azonnal elhagyta a párharc színhelyét. Karjakin megköszönte Carlsennek, hogy ilyen nyílt sisakos partit játszottak. Elemzésében rámutatott azokra a kritikus pillanatokra, amelyek meghozták számára a pontelőnyt.

A keddi szünnap után szerdán következik a kilencedik játszma, ahol az orosz versenyző játszik a világos bábukkal, így övé a kezdés joga..

Az 1,1 millió euró összdíjazású, 12 játszmás döntőt – amelynek hivatalos szakkommentátora Polgár Judit – az nyeri, aki hamarabb szerez 6,5 pontot. Hat-hat után négyjátszmás rapid meccsek, majd ha szükséges, villámpartik következnek.

A klasszikus időkontroll szerint 2-2 óra áll rendelkezésre az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidőt is kapnak a felek.

Sakk, világbajnoki döntő 8. játszmája:

Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 52)

A világbajnoki döntő állása:
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 3,5 – 4,5
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Trompowski támadás, 42)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 78)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Olasz megnyitás, 51)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Elfogadott vezércsel, 33)
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 52)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik