Sport

Ezért zárták ki Hosszú Katinkát az ob-n

Az imént írtunk róla, hogy Hosszú Katinkát kizárták az úszók rövidpályás országos bajnokságán az 50 méteres gyorsúszás előfutamában. Az indoklás szerint szabálytalanul rajtolt. A klasszis úszónő számolt be erről a Facebookon és megjegyezte: igazságtalannak tartja a döntést.

Megkerestük Csurka Gergelyt, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) sajtófőnökét, mi is történt pontosan. Hosszú Katinka akkor mozdult meg a rajtkövön, amikor a versenyzőknek mozdulatlanul kell várniuk a rajtjelet.

Bemozdult a lába. Előnyt nem szerzett ezzel, de nem lehet méltányosságot gyakorolni, ebben a sportágban ez sajnos kizárás.

Mindez azt jelenti, hogy Hosszúnak nem jön össze a csúcsdöntés az ob-n. Az előző napokban 11 női egyéni számból 11-et nyert meg, a 17/17 ezúttal elmarad.

A bíróé a döntés

Nemhogy a magyar bajnokságon, de egyelőre az olimpián és a világbajnokságon sincs olyan, hogy a bírók videóznak. Az amerikaiak más esetekre már be akarták vezettetni, de a FINA ettől elzárkózott. A döntés kizárólag a bírókra van bízva, ha ők kimondanak valamit, az úgy van.

A rajtszabály egyébként így szól: Minden olyan úszót, aki a rajtjel elhangzása előtt indul, ki kell zárni.
Ha a rajtjel elhangzik, mielőtt a  kizárás megtörténhetett volna, a versenyszámot folytatni kell, és a vétkest vagy vétkeseket a versenyszám  befejezése után kell kizárni. Ha a kizárás a rajtjel elhangzása előtt megtörténik, a rajtjelet nem szabad megadni, a versenyben maradt személyeket vissza kell hívni. A versenyelnöknek meg kell ismételnie a rajt előtti hosszúsípszót (hátúszásnál a másodikat), az SW 2.1.5. szabály alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik