Sport
Katinka Hosszu (HUN) competes and wins the Gold Medal on Women's 400 m Medley during the 16th Fina World Championships 2015, in Kazan, Russia, Day 17, on August 9, 2015 - Photo Stephane Kempinaire / KMSP / DPPI

Shane Tusup: a magyar rendszer az eredmények hajszolására van kihegyezve

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 06:47

Korábban a témában:

Hosszú Katinka férje, edzője, Shane Tusup interjút adott az origónak. Beszélt az általuk képviselt módszer filozófiájáról, a Jövő SC-ben úszó gyerekek szüleinek támadásáról, a magyar és az amerikai, az Iron Aquatics edzésmódszere közti különbségéről. Tusup a következő fontos megállapításokat tette:

  • Nem akarunk mindenkiből olimpikont nevelni, inkább azt szeretnénk, hogy a gyerekek a sport szeretete miatt ússzanak.
  • A magyar rendszer az eredmények hajszolására van kihegyezve. Elkeserítő érzés volt, hogy sok olyan gyereknek kellett ez alkalommal nemet mondanunk, akik bár rengeteg időt és munkát fektettek a bemutatkozásukba, de annak ellenére is komoly technikai hiányosságokkal küzdöttek, hogy némelyikük öt éve járt már úszni.
  • Nagyon fontos, hogy a szülő része legyen a folyamatoknak, megértse, mi miért történik egy edzésen, és ő is csapattag lehessen.
  • A mi klubunk egyik fő pillére a nyílt kommunikáció. Mi ebben hiszünk.
  • Gyerekeket azért zsarolni érzelmileg, hogy röghöz kössék őket, nemcsak rossz döntés, de teljesen haszontalan is. A megfélemlítés soha nem lehet eszköz. Az egyetlen dolog, amit tehetünk ez ellen, ha megmutatjuk nekik, hogy van választásuk.
  • A Jövő SC-s szülők ellenállásának nem az edzések megváltozott helyszíne a legfőbb oka, inkább az edzés minősége adhat okot valódi aggodalomra. Ha a szülők és gyerekeik meg lennének elégedve a programmal, nem gondolkodnának azon, hogy csapatot váltsanak.
  • Edzőnek lenni jóval többet jelent, mint egy ordítozó pasas a medence szélén.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.