Sport

Ezért szerződtette le a Minnesota Vay Ádámot

A MOL Liga nézőinek nem kellett bemutatni a debreceni hokicsapatban védő Vay Ádámot, ám a szélesebb közönség a világbajnokság előtti időszakban ismerhette meg a 22 éves kapus nevét, amikor kiszorította az utazó keretből Bálizs Bencét. Szentpéterváron aztán a Kanada elleni összecsapás derekán, 6-1-es magyar hátránynál jött el az ő ideje, Hetényi Zoltánt váltotta és meggyőző teljesítményt nyújtotta, csak egy gólt kapott.

Innentől kezdve már senkit nem lepett meg, hogy Finnország ellen őt kezdette Rich Chernomaz, Vay pedig meg is hálálta a bizalmat. Nagy finn nyomással kellett farkasszemet néznie, csak úgy záporoztak a kapujára a lövések, ő azonban állta a sarat, 36 percen át gólt sem kapott, végül 48 lövéssel zárta a 3-0-ra elveszített mérkőzést. A játéknap legszebb védései közül több is az ő nevéhez fűződött, a hokivilág megismerte a nevét, az Egyesült Államok ellen így újfent az ő nevével kezdődött az összeállítás – azon a találkozón 5-1-re kaptunk ki.

Vay Ádám kereken száz lövéssel nézett farkasszemet a neki szánt két és fél meccs alatt, ebből 91-et hatástalanított.

Szerdán érkeztek haza hokisaink a vb-ről (bár a fehéroroszokat legyőztük, végül kiestünk, jövőre a divízió I/A-ban játszunk), és miközben úton voltak, akkor jött a hír: Vay Ádámmal kétéves szerződést kötött az NHL-ben szereplő Minnesota Wild. Ő lehet az első magyar hokis, aki pályára léphet a világ legerősebb bajnokságában. Korábban Szuper Levente állt ehhez nagyon közel, illetve Vas Jánosnak is jól ment a Dallas Stars farmcsapatánál, ám végül nem kapott lehetőséget.

MTI
MTI

A jegkorongblog.hu megkereste a minnesotai klubot Vay kapcsán, a Wild pedig készséggel válaszolt nekik. A csapat helyettes GM-je, Brent Flahr a blognak elmondta, egyszerűen felfigyeltek Vayra, látták a három meccset, amin védett.

Lenyűgözött bennünket az atletikussága, a technikája, a versenyzői mentalitása

– mondta Flahr, aki főleg a finnek elleni meccset emelte ki, azután döntöttek úgy, hogy érdemes tenni egy próbát a magyar kapussal. A szakember leszögezte, ez a szerződtetés még nem jelenti az, hogy biztosan védeni fog az NHL-ben (a minnesotai kapushelyzettel ebben a cikkben foglalkoztunk), a legfontosabb most Vay esetében, hogy jégen legyen, így a nyári újonctábor, aztán a nagyokkal is készül, utána pedig feltehetőleg valamely farmcsapatnál kap majd lehetőséget.

Általában az a dolgok menete, hogy az Európából érkező kapusoknak hagyunk némi időt az akklimatizálódáshoz. Itt kisebb a pálya, más a kultúra, sok újdonsággal találkoznak, amit mindenkinek időbe telik megszoknia

– így Flahr.

És valóban, Észak-Amerikában közel 5 méterrel keskenyebb a pálya és a sarkokban is teljesen más az ív, ezáltal sokkal pörgősebb a játék és gyakorlatilag a támadóharmad minden szeglete lövőhelyzetnek számít. Idő kell hozzá, míg megszokják az Európában edződött kapusok mindezt. Az olyanokról nem is beszélve, hogy a tengerentúlon már évek óta érvényben van egy kis trapéz alakú felfestés a kapuk mögött, azon kívül (vagyis a sarkokban) a kapusok nem érhetnek a koronghoz, ha igen, akkor kétperces kisbüntetést kapnak a játék késleltetése miatt.

Vay ajánlólevele nagyon jó, mert azon túl, hogy világsztárok ellen teljesített kiemelkedően a világbajnokságon, a fizikai paraméterei is kitűnőek. Magas, mégis rendkívül mozgékony, fantasztikus lábmunkája van, ezáltal elég nehéz neki laposan gólt lőni, és bár talán ezt kevesebbszer említették vele kapcsolatban, elképesztően jól menedzseli a kipattanókat is, nagyon ritkán adja meg az ellenfeleknek a duplázás lehetőségét.

Márpedig napjaink hokikapusaitól pontosan ezt várják az edzők.

A Minnesota Wildnak két alsóbbligás farmacsapata van: az Iowa Wild az NHL előszobájának számító AHL-ben szerepel, a Quad City Mallards pedig az ECHL-ben, ami tulajdonképpen a tengerentúli harmadosztálynak felel meg. A fentiek alapján, ezekben kaphat szerepet Vay Ádám, ami így is óriási ugrás a MOL Ligához képest. Ráadásul Flahr külön kiemelte a blognak, hogy:

Nem a kispadra szerződtettük Vay Ádámot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik