Sport

NHL-csapat szerződtette a vb-n parádézó magyar hokikapust

Kétéves szerződést kötött a Minnesotával.

A magyar jégkorong-válogatottal az oroszországi világbajnokság nagyszerű teljesítményt nyújtó Vay Ádámot leigazolta a tengerentúli profi bajnokságban (NHL) szereplő Minnesota Wild együttese.

A kapus az előző szezonban 39 meccsen védett a MOL Ligában a Debrecen színeiben. A vb-n három meccsen kapott szerepet, az USA ellen 35 védést mutatott be, a finnek ellen 48 lövést hárított, míg Kanada ellen 12 kísérletből tizenegyet megfogott – mutatja be új játékosát a Wild honlapja.

Vay kétéves, minimálbéres szerződést kötött a Minnesotával, a megállapodás magában foglalja, hogy az NHL-es klub bármikor leküldheti őt a farmcsapatához.

A hálóőr nem ismeretlen név a tengerentúlon, 2013 és 2015 között két szezont húzott le a WSHL-ben szereplő El Paso Rhinos csapatában. Akkor 58 meccsen jutott szóhoz és 93 százalékos védési hatékonysága volt.

Vay Ádám az MTI-nek elmondta: a vb alatt keresték meg őt és menedzserét e-mailen a Minnesota illetékesei, és az ügyeket már a menedzser intézte.

Egyelőre annyit tudok, hogy júliusban már ki kell mennem edzőtáborba a csapathoz, ott tartanak a fiataloknak felmérőket, edzéseket és talán mérkőzéseket is. Keményen kell tovább dolgoznom, most jön csak az igazi kihívás

– mondta Frankfurtból, ahol a Szentpétervárról hazatérő válogatott este az átszállásra várt.

A magyar hokisok közül Szuper Levente állt a legközelebb ahhoz, hogy bemutatkozzon az NHL-ben. A 2002/2003-as idényben több alkalommal védte a Calgary Flames kapuját az előszezon során, a bajnokságban kilenc alkalommal leülhetett a kispadra. Vas János a Dallas Stars tartalékjai között szerepelhetett, míg Gröschl Tamás játékjogát 1999-ben lefoglalta az Edmonton Oilers, ám végül nem kötött vele szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik