Sport

Hoki-vb: az Egyesült Államok másodpercek alatt megverte a magyarokat

Egy harmad után még 0-0-ra álltunk az amerikai válogatott ellen a jégkorong-világbajnokságon, de végül simán kikaptunk 5-1-re. Most közel sem tudtuk azt a játékot nyújtani, mint a finnek ellen. Folytatás szombaton Fehéroroszország ellen.

Két nappal a finnek elleni nagyszerű teljesítmény után az Egyesült Államok legjobbjai ellen mutathatta meg magát a magyar válogatott, ismét Vay kezdett a kapunkban. Az első harmadban már látszott, hogy ezúttal szétszórtabban játszanak a mieink, fel is borult a pálya rendesen, Vay azonban még őrizni tudta a 0-0-át, pedig 15-1 volt a kapura lövés 20 perc játék után.

Kis híján álomszerűen indult a második játékrész, Sarauer azonban a vasat találta el. Jött aztán a 25. perc és gyakorlatilag másodpercek alatt eldőlt a meccs: Foligno emberelőnyös gólja, majd Hinostroza találata között mindössze 18 másodperc telt el. Larkin szerzett még egy pimasz gólt valamivel később, az alapvonal mögül lőtte rá Vayra a korongot, a pakk pedig a kapunkba pattant.

Az utolsó harmadban sem változott a játék képe, az amerikaiak támadtak, a mieink pedig főleg a védekezésre koncentráltak. A tengerentúliak újabb két gólt szereztek (Murphyé nagyon peches volt a mi szempontunkból), de le a kalappal a magyar csapat előtt, mivel sikerült emberelőnyből meglőni a szépítő találatot a végén, Sofron volt eredményes.

Ez volt a magyar jégkorong-történelemben az első gól amerikaiak ellen.Az összefoglaló:

37-8-ra nyerték a kapura lövést az amerikaiak, Vay most 32 védést mutatott be. Ismét voltak bravúrjai, ha nem úgy véd ahogy, nagyobb is lehetett volna a különbség a végére.

Ennek a meccsnek sima vereség lett a vége, de nincs dráma, nincs egy súlycsoportban a két csapat. Menni kell tovább, szombaton újabb erőpróba következik, a fehéroroszok elleni mérkőzés ráadásul a bennmaradásról dönthet.

Eredmény – jégkorong-vb, B csoport

Magyarország – Egyesült Államok 1-5 (0-0, 0-3, 1-2)

FRISSÍTÉS

Vége a mérkőzésnek, most sajnos nem igazán tudtuk megnehezíteni ellenfelünk dolgát.

Harmadik harmad

56-60. PERC: Nagyon peches gólt kaptunk. Murphy távoli lökete pattant meg a bevetődő védő korcsolyáján, ez becsapta Vayt, a korong a lábai között csúszott át és már nem tudtuk idejében kikotorni (0-5). Kapásból érkezett az újabb amerikai lövés, Vay most nagyot védett. Woodot küldték ki az 58. percben, emberelőnyben támadhatunk a szépítésért. GÓÓÓÓÓL!!!! Na, ez egy szép figura volt, Sofron maradt üresen a kapu előtt és kapásból a hálóba lőtt (1-5). Vay ismét munkában, “lenyelte” a korongot. Vége a meccsnek.

51-55. PERC: Foligno hatalmas gólt lőtt, egy eladott korongra csapott le, majd csuklóból, takarásból iszonyatosan kilőtte a botos felsőt (0-4). Na, magyar helyzet, Kinkade azonban a helyén volt. Hatodszor találtuk el a kaput az 54. percben.

46-50. PERC: Vay emelte a kezét, hogy tilost kellene fújni, a bíró sípja azonban néma maradt, így Larkin lecsapott a korongra, centerezett, szerencsénkre a kapáslövés a kapu felett zúgott el. Hendricks életerős löketét kellett most kitolnia Vaynak. Utána Wood lövésénél kellett résen lennie a magyar kapusnak. Hanifint küldik ki két percre, emberelőnyben próbálkozhatunk. Sofron találta magát lövőhelyzetben a kapu előtt, de jó volt a tengerentúli blokk, utána ráadásul leindított minket ellenfelünk, Vaynak kellett megint nagyot védenie.

41-45. PERC: Megy a záró felvonás, 0-3-ról folytatják a csapatok. Emberelőnyben vannak ugye az amerikaiak, egyből fel is álltak a harmadunkban, Vatrano lőtt kapásból, de Vaynak ez csemege volt. Kibekkeltük ezt az emberhátrányt. Vay védett ismét egy nagyot, a kipattanót pedig melléhúzta az amerikai játékos.

Valahogy ezek a második harmadok nem akarnak nekünk sikerülni a vb-n. 0-0-ról kezdtük a játékrészt, vasat is lőttünk, erre 18 másodperc alatt kaptunk két gólt, majd Larkin szerzett pimasz találatot. Kész is a 0-3. Hamarosan folytatjuk, emberhátrányban kezdjük a következő harmadot. A kapura lövési statisztika nem túl hízelgő: 25-4 oda.

Második harmad

36-40. PERC: Most már lassan sátrat is vernek az amerikaiak a harmadunkban, elképesztő nyomás nehezedik a magyar csapatra. Bartalis szerzett aztán korongot a másik térfélen, fonákkal próbálkozott, de egy védőben elakadt a korong. Sebők kerül lövőhelyzetbe, de a lövés pillanatában lecsúszott az ütőjéről a korongot. Vas Jánost küldik ki, pedig Benk szabálytalankodott. Vége a második harmadnak.

31-35. PERC: Túltette magát a csapat a gyorsan bekapott két gól után, egyre magabiztosabban tartjuk a korongot és több a jó megoldás is. Hinostroza cselezgetett, a lövésre azonban már elfogyott az ereje, Vay lepkésében kötött ki a korong. Vay ismét munkában, most a botossal védett, a kipattanónál pedig szerencséje volt, hogy nem sikerült duplázni. Ott a harmadik amerikai gól, Larkin cselezte le védőjét, mindenki passzt várt tőle, az alapvonal mögül azonban rálőtte Vayra a korongot, ami a kapunkba pattant (0-3).

26-30. PERC: Vaynak kellett ismét nagyot védenie, nem védtük most eléggé, így nem tudott rátenyerelni a korongra. Sagert-et kiküldik, újabb magyar emberhátrány. Ezt a hátrányt kivédekeztük, igazán nagy helyzetet nem is tudtak kidolgozni az amerikaiak.

21-25. PERC: Folytatódott a meccs, hajrá, magyarok! Óriási magyar helyzet! Sarauer egy lecsorgót kotort rá a kapu torkából, a vas mentette meg az amerikaiakat… Kiküldik az egyik amerikait színészkedésért, magyar emberelőny. Egész jól járattuk időnként a korongot, az emberelőny végén Wehrsnek volt is egy próbálkozása fonákkal. Letelt az emberelőnyünk. Most kissé szigorúak voltak velünk a sporik, Szirányit küldték ki két percre. Korongszerzés után, emberhátrányban indulhattunk meg, Sarauer passza azonban sikertelen volt, sőt, leindítottak minket az amerikaiak, Foligno pedig egy az egyben mattolta Vayt, kilőtte a felső sarkot a 25. percben (0-1). Sajnos gyorsan jött a második amerikai gól is, 18 másodperccel később, egy elszórt korong után Hinostroza lőtte ki a rövid felsőt (0-2).

Kicsit szétszórtabbak vagyunk, mint Finnország ellen, de hiába a nagy amerikai fölény, egyelőre 0-0 áll az eredményjelzőn, elsősorban a vb egyik, ha nem a legnagyobb felfedezettjének, Vay Ádámnak köszönhetően. 15-1 a kapura lövési arány – ez nagyjából mindent el is mond a meccs képéről.

Első harmad

16-20. PERC: Kivédekeztük a kétperces emberhátrányt!! Kicsit állt a játék, Vayt lőtték fejbe a lepkés felsőnél, de szerencsére nincs baja a magyar kapusnak. Lassan már le sem kell írni, hogy Vay bravúrral védett. Most botossal tolta ki a korongot. Egyre nagyobb az amerikai nyomás, mi meg most sokszor tilosra ütjük a korongot, ez az, ami igazán le tudja szívni az energiatartalékokat. De egyelőre becsülettel tartjuk magunkat. Vége az első harmadnak.

11-15. PERC: Sikerült rendeznünk a sorokat, Vay pedig megadja a kellő stabilitást hátul, így átvészeltük az iménti forróbb perceket. Banhamet és Nagy Gergőt is kiküldték egyszerre, kettős emberhátrányban vagyunk… Vay szenzációs! Óriási védett, majd a kipattanót is fogta, végül ráfeküdt a korongra. A kettős hátrány első felét kibekkeltük! Vay most Larkin távoli löketét húzta le a lepkéssel.

6-10. PERC: Ismét kitámadtunk, kettő az egy ellen támadhattak az amerikaiak, Maroon azonban nem talált kaput. Utána mi próbálkoztunk, Kovács lövése azonban a blokkról fölé vágódott. Na, amerikai kiállítás, Larkint küldték ki. Galló próbálkozott egy csel után, Kinkaid azonban látta a korongot, simán védett. Nem jött be az emberelőnyös figura, kettő az egyben támadtak még emberhátrányban az amerikaiak, de Vay ismét nagyot védett. Letelt az emberelőnyünk. Kicsit rendezetlenek vagyunk, észre is vette ezt ellenfelünk, Vaynak kellett két bravúrt bemutatnia.

1-5. PERC: Megy a meccs! Fehér mezben a mieink, sötétkékben az amerikaiak. Ahogy az várható volt, a tengerentúliak berendezkedtek a harmadunkba, de egyelőre nem veszélyesek. A 4. percben Vatrano vette célba a kaput, Vay magabiztosan védett a rövid oldalon. Nem estek nekünk az amerikaiak, ami persze nem baj. Hopp, egy eladott korong után Motte tört kapura, Vay azonban nagyot védett a botossal!

Köszöntöm az olvasókat, hamarosan kezdődik a meccs. A kapuban ismét a finnek elleni meccs hőse, Vay Ádám kezd. Hetényi Zoltán, Erdély Csanád és Nagy Krisztián nem öltözött ma be. Hajrá, magyarok!

Előzetes: a magyar jégkorong-válogatott a franciák elleni keddi, fájó vereség után egy nappal fantasztikusan helyt állt a világ egyik legjobb csapata, Finnország ellen. Bár 3-0-ra kikaptunk, arra a teljesítményre lehet építeni. Például a pénteki mérkőzésen, a szintén bivalyerős Egyesült Államok ellen. Kövesse velünk élőben a meccset!

A csapatok:

összeállítás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik