Sport

Hoki-vb: a kapitány szerint megérdemelt a magyar válogatott veresége

A válogatott tagjai szerint a magyar hokitörténelem első amerikaiak elleni góljának örülhetünk, másnak nem nagyon a pénteki meccs után.

A magyar jégkorong-válogatott pénteken az Egyesült Államokkal mérkőzött meg az oroszországi világbajnokságon, ám ezúttal nem sikerült azt a jó játékot hozni, mint Finnország ellen. A tengerentúliak végül 5-1-re nyertek, a mi gólunkat Sofron István ütötte a hajrában. Ez volt a magyar hokitörténelem első amerikaiak elleni találata.

Megérdemelten kaptunk ki, gratulálok az amerikaiaknak

– mondta a találkozót követően Rich Chernomaz, a magyar válogatott kanadai kapitánya.

A szakember hozzátette: el tudja fogadni, hogy kikapunk, tisztában van vele, hogy hol állunk a világbajnokság csapataihoz képest. De ettől még jól, megfelelően kell játszanunk, és ez ma nem sikerült.

A finnek elleni meccset hozta fel példának, hogy akkor szorosabban, keményebben védekezett a csapat. Most túl sok teret adtak az amerikaiaknak, amit ki is használtak. Chernomaz azért is kicsit csalódott volt, mert nem koncentrált eléggé a csapat, nagyon sok hiba adódott ebből, három amerikai gól az ötből ennek a számlájára írható. Úgy véli, hogy a játékosok nem korcsolyáztak eleget és nagyon sok korongkezelési hiba volt.

A finnek ellen a nemzetközi köztudatba berobbanó Vay Ádám szerinte ma is jó munkát végzett. Úgy érezte: igazságtalan volt vele szemben, hogy ennyi lehetőséget kaptak az amerikaiak, üresen hagyták.

A meccs összefoglalója:

Egy amerikai újságíró külön is megkérdezte a magyar kapusról, Cerhomaz pedig elmondta róla, hogy nem részesült külön kapusképzésben. Meg azt is, hogy nem volt vesztenivalója, mikor beállt kezdőként a finnek ellen és bár biztos sokan felvonták a szemöldöküket a teljesítménye láttán, „könnyű döntés volt”, hogy őt állították most is a kapuba.

22 évesen nem volt igazán lehetősége még külföldön megmutatni, hogy mire képes, szeretnénk minden lehetőséget megadni neki, hogy jövőre külföldön játszhasson

– mondta Chernomaz.

A játékosoknak azt mondta a meccs után, hogy a hazájukért játszanak, mutassák meg, hogy van tartásuk. Szombaton a fehéroroszok elleni meccs következik, hétfőn pedig a németek ellen zárjuk a csoportkört.

Bartalis István szerint nem sikerült azokat az elemeket teljesíteni, amiket az edzők kértek, és nem tudtak elég nyomást gyakorolni az ellenfélre. A lábak sem úgy mentek, ahogyan várták, pedig volt egy pihenőnapjuk. És kevesellte a kapura lövéseket is.

„Úgy mentünk ki a harmadik harmadra, hogy legalább egy tízest lőjünk kapura, nem tudom, hogy ez sikerült-e a végén (nyolcig jutottunk, az amerikaiak 37-ig – a szerk.). Az első két harmadban lőttünk négyet, ez kevés. Az volt a cél, hogy ne kapjunk több gólt, minél többet lőjünk kapura, pörögjünk fel egy kicsit” – mondta.

Fotó: MTI
Fotó: Europress Fotóügynökség

Garát Zsombor a figyelemhiány számlájára írta az első bekapott gól, nem lett volna szabad nekik felmenni a támadással, hátvéd és csatárhiba volt egyaránt. Az Egyesült Államok csapata ennyire jó, hogy ezt kihasználta. Ezen a szinten már bármilyen apró bakit meg tudnak bosszulni az ellenfelek. Szerinte a franciák elleni meccshez hasonlóan, ebből is sokat kell tanulniuk.

„Negatívnak egyiket se mondanám, hiszen élmény, illetve tanulópénz. Mindegyik meccsnek úgy kell nekimenni, hogy van esélyünk nyerni. A kanadaiak és a finnek elleninek is úgy mentünk neki, hogy mi megmutatjuk a világnak, hogy mit is tudunk, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A harmadik harmadban kezdték azt érezni, hogy már nem akkora a nyomás. Az első harmadban még nagyon passzívak voltunk Garát szerint, ha akkor tudtunk volna úgy támadni, mint a harmadikban, akkor másként alakulhatott volna a meccs.

Vay Ádám szerint jól játszott a magyar csapat, össze tudtak dolgozni, de az amerikai válogatott tagjai nem véletlenül játszanak az NHL-ben.

„Tudni kell ellenük is játszani, sikerült is, tanulunk a hibáinkból, én legalábbis biztos. Nem tör le a mai meccs, újra fel kell állni, kijavítani a hibákat. Volt egy kis óvatosság bennünk, nem tudtuk, hogy hogyan fognak ránk készülni.”

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

A magyar csapat gólszerzője, Sofron István szerint sem tudott olyan jól játszani a nemzeti együttes, mint tette azt a finnek ellen. Mint mondta, kicsit fáradtak voltak, és bár harminc percig tartani tudták magukat, utána elkezdtek szétesni.

Nem tartottuk be százszázalékosan a taktikát, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy esélyünk legyen ezekkel a csapatokkal szemben.

Keveset lőttünk kapura, ezen is javítanunk kell. Viszont azt se felejtsük el, hogy Amerika ellen játszottunk, NHL-es és egyéb topligák játékosai ellen, akik nagyon erősek. Nem akarok mentegetőzni, összességében szerintem nem rossz, hogy 5-1-et tudtunk játszani velük, de lehetett volna jobb is, ezért picit szomorú vagyok. Egy olyan napon, amikor minden összejön, jól játszunk és szerencsénk is van, meg tudunk szorítani, vagy akár verni egy ilyen csapatot. Fantasztikus érzés volt gólt szerezni, nagyon örülök neki, az embernek azért álmai ezek: A-csoportos világbajnokságon játszani, itt gólt szerezni, ráadásul történelmit. Bár ezt csak az előbb mondták, hogy Amerika ellen ez volt az első magyar gól, előzetesen nem tudtam róla. Holnap a bennmaradásért küzdünk, szerintem van esélyünk, bízom a csapatban” – mondta Sofron.

Nagyon úgy fest, hogy bár a német-francia kettős ellen várta mindenki a kiesés elleni harcot, végül a fehéroroszokkal kell megküzdenünk. Így aztán igazi „hatpontos” ütközet lesz a szombati, amit a péntekihez hasonlóan 15.15-től játszik a magyar csapat.

Pálfi Rita

Ajánlott videó

Olvasói sztorik