Sport
SAO PAULO, BRAZIL - JANUARY, 29:   Agents working in pesticide fogging to combat the larvae of Aedes aegypti in the Butanta neighborhood. The site presents cases of mosquito bite of the Zika virus in residents on January 29, 2016 in Sao Paulo, Brazil. According to the City Department of Health, the city of Sao Paulo has not yet submitted cases of microcephaly associated with mosquito bites. Since October, Brazil has recorded 3,893 suspected cases of the birth defect - which can lead to stillbirths, as well as long-lasting developmental and health problems among survivors. (Photos by Victor Moriyama/Getty Images)

Legyőzhetetlen kórral készül Brazília az olimpiára

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 02. 01. 11:07

Megállíthatatlanul terjed a Zika-vírus, már Európában is megjelent. A brazilok a hadsereget is bevetették, de vakcina csak tíz év múlva lehet ellene. Az olimpia azonban augusztusban kezdődik.
Korábban a témában:

Az Afrikából érkezett vírus összesen félmillió brazilt fertőzhetett meg – eddig. Válságos a helyzet az országban az olimpia előtt pár hónappal, a karnevál előtt pár nappal.

Ugyanis már több mint négyezerre emelkedett a koponyaelváltozással született csecsemők száma.

Mi az a Zika-vírus?

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították, még 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában. A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét.

Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál.

Az egész világ Rióra figyel

Rióban február 5-én kezdődik a karnevál, nagyjából egymillió külföldi turistát várnak oda. A brazil egészségügyi szakemberek  attól tartanak, hogy a nagy tömeg miatt felerősödik a vírus terjedése.

Aggódunk, hogy még nagyobbat fog robbanni a Zika-bomba. Rengeteg ember, semmi védőruha, ráadásul ez a szúnyogok párzási időszaka is, mondta a São Paulo-i egyetem virológus professzora, Eurico Arruda.

A huszonhat brazil államból eddig huszonegyben regisztráltak betegedést, ez a szám a karnevál után még tovább nőhet.

Megelőzésként már tíz nappal a kezdés előtt szúnyogirtást tartottak a Sambadrome-ban, a szambaiskolák felvonulásának emblematikus helyszínén. Augusztusban egyébként itt tartják majd az olimpiai íjászversenyeket is.

A kormány ígéretet tett arra, hogy a játékok előtt az összes helyszínt újra ellenőrzik majd. Rio de Janeiro polgármesteri hivatala megnyugtatásképp arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpia alatt a déli féltekén augusztusban tél lesz, ezért szúnyogok ritkán fordulnak majd elő.

Mégis, naponta irtanak majd.

A rendszeres fertőtlenítéssel azonban óvatosan kell bánni a szakemberek szerint, mert a versenyzők egészségére is figyelni kell, nekik pedig nem jó, ha telítődik a fertőtlenítőszer a környezetükben.

A hadsereget is bevették, a katonák házról házra járva vesznek majd részt a szúnyogirtásban.

Fertőtlenítés a Dominikai Köztársaságban / Europress Fotóügynökség

A védekezés a legjobb módszer a Zika ellen – a sportolóknak is azt ajánlják, hogy viseljenek hosszú ruhát, használjanak szúnyogűző sprayt és az olimpiai faluban se nyissák ki a szobák ablakait.

Lámpaláz, Zika-láz

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach is kijelentette a napokban, hogy a szervezet mindent megtesz a résztvevők egészségéért, iránymutatásukat eljuttatják majd a nemzeti szervezetekhez.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója ehhez annyit tett hozzá a köztévé híradójában, hogy régóta tudnak a vírusról, a magyar sportolók védekeznek majd Rióban.

Az orosz sportminiszter azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy sportolók különösen érzékenyek a fertőzőbetegségekre, mert a kemény edzésmunka gyengíti az immunrendszert.

Minden óvintézkedést, amit csak lehet, megteszünk, mondta Vitalij Mutko.

Ausztráliába pedig azt tanácsolják az utazóknak, hogy viseljenek hosszú ujjú ruhát, kerüljék a pocsolyákat, az állóvizeket és zárják majd az ajtókat, ablakokat.

A brit olimpiai szövetség is Zika-láztól tart, orvosaik felvették már a kapcsolatot a trópusi betegségekkel foglalkozó londoni intézettel, a cél, hogy a csapat tagjai a lehető legkomplettebb egészségügyi felvilágosításban részesüljenek az utazás előtt.

Csak óvatosan

A 24.hu kérdésére válaszolva az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ elsősorban körültekintést javasolt.

A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Az ÁNTSZ felhívja a térségbe készülők figyelmét a kockázatra, különösen azért, mert a téli időszak számít a dél-amerikai utazások csúcsszezonjának. A jellemzően szúnyogok által terjesztett ún. Zika-vírus ellen nincs védőoltás, emiatt is elengedhetetlen a szúnyogcsípések elleni védekezés, írták.

Az ÁNTSZ is a már ismert megelőzésre hívta fel a figyelmet:

  • Használjanak szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.
  • Viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, különösen a Zika-vírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában (nappal).
  • Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helységben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.

Tíz év, addig marad a harc

Amerikai kutatók közölték, hogy leghamarabb egy évtizeden belül lehet általánosan használható vakcina a Zika-vírus ellen. Jelenleg a Texasi Egyetem Orvostudományi Kara dolgozik egy vakcinán Galvestonban, többek között az FBI védelme alatt.

Nemrég tértek vissza Brazíliából mintákkal megrakodva. Közölték, az oltóanyagot két éven belül kifejleszthetik, de a tesztelés és az engedélyeztetés iszonyat hosszú idő.

http://viralthings.tumblr.com/post/138311547499/father-holding-son-born-with-effects-from-zika

Bár egyesek már idén megjelenő ellenszerről beszélnek.

Brazília elnöke, Dilma Rouseff addig csak annyit mondott, miután találkozott az ecuadori elnökkel, Rafael Correaval, hogy

a legjobb vakcina a vírus ellen, ha a kormányzat és a társadalom együtt harcol.

Ecuadorban ezen felül annyit tanácsoltak a nőknek, hogy ne essenek teherbe, ugyanezt kérték Kolumbiában és El Salvadorban is.

A vírus pedig elérte az Egyesült Államokat és Európát is.

Christian Lindmeyer, a WHO szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a Zika-vírus gyors terjedését. Ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, ám erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.

Szakértők szerint a Zika pedig még az Ebolánál is nagyobb veszélyt jelent a világra.

Kiemelt kép: irtás Brazíliában / Europress Fotóügynökség

(Quartz, Wall Street Journal, Foreign Policy, The Guardian, Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.