Nagyvilág

Tengeri abortuszközpont segítene a Zika-vírussal megfertőzött nőknek

Egy alapítvány, ami arról híres, hogy tengeri úton juttat el gyógyszereket és biztosít abortuszt nőknek, felajánlotta, hogy segít azoknak a nőknek, akik megfertőződtek a Zika-vírussal. Az újszülötteknél agykárosodást okozó vírus terjedése miatt kiújult a vita a konzervatívabb dél-amerikai országokban az abortuszról.

Dél-Amerikában csak tavaly nők ezrei kapták el a vírust. Csak Kolumbiában több mint 2100 fertőzött terhes anya lehet. Brazíliában a legrosszabb a helyzet, itt 3700 mikrokefáliás (kisfejűség) gyermeket diagnosztizáltak. A vírusnak egyelőre nincs ellenszere. A hatóságok kérték a nőket, hogy igyekezzenek elkerülni a moszkitócsípéseket, és lehetőleg ne essenek teherbe. De a térségben több szegény nő nem engedheti meg magának a védekezést sem a terhesség, sem a csípések ellen.

A Women on Waves úgy segítene, hogy egyszerűen nem tartják be az országok abortuszellenes szabályait, mivel nemzetközi vizeken hajóznak. Arra kérték a fertőzött nőket, akik kilenc hétnél kevesebb ideje terhesek, hogy töltsenek ki egy online űrlapot, és segítenek nekik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik