Sport

Doppingolás miatt négy orosz atlétát tiltottak el

Junior világbajnoki ezüstérmes és Eb-második is az eltiltottak között van.

Az orosz atléták november óta nem indulhatnak nemzetközi versenyen, akkor ugyanis a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a doppingügyetek vizsgáló WADA javaslatára felfüggesztette Oroszország tagságát. A szankció óta először tiltott el versenyzőket az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) – írja a BBC.

Irina Maracheva és Anna Lukyanova két, míg Maria Nikolaeva és Yelena Nikulina négy évre szóló eltiltást kapott. Közülük Maracheva és Lukyanova számít nagy névnek.

Előbbi a 2012-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett 800 méteres síkfutásban, méghozzá úgy, hogy az első helyet megszerző honfitársát illegális szerek használata miatt kizárták. Így a harmadikról a második pozícióba lépett előre, a skót Lynsey Sharp pedig megkapta az aranyérmet. A gyalogló Lukyanova pedig junior világbajnoki ezüstérmes volt 2010-ben.

Oroszország csak akkor kaphatja vissza tagságát, ha az IAAF és a WADA által felállított nagyon szigorú szabályoknak megfelel.

Nem meglepő, hogy a négy atlétát pont hétfőn tiltották el, ugyanis az IAAF ellenőrző testülete aznap találkozik az orosz szövetség új elnökével, Dmitrij Shlyakhtinnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik