Sport

Egyre durvább az atlétikát alapjaiban megrengető doppingbotrány

24.hu
24.hu

2016. 01. 13. 12:06

Korábban a témában:

Újabb komoly támadások kereszttüzébe került a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), miután több 2009 októberében kelt levél bizonyítja, hogy a szövetség vezetése már akkor szinte biztos volt abban, hogy Oroszországban rendszerszintű doppingolás zajlik.

Az AP amerikai hírügynökség kedden írt arról, hogy birtokába került Pierre Weiss IAAF-főtitkár Valentyin Balahnyicsevnek, az orosz szövetség – azóta már örökre eltiltott – korábbi elnökének írt levele, amely szerint a 2009-es szabadtéri világbajnokságon, illetve a félmaratoni vb-n levett minták abnormális véreredményeket állapítottak meg az orosz versenyzőknél.

Sajnos nincsenek jó híreim az orosz atléták berlini vértesztjeinek eredménye tekintetében. Ismét extrém mértékben magasak voltak, s újra sokkal nagyobb számban, mint más országoknál

– írta Weiss a berlini vb kapcsán Balahnyicsevnek 2009. október 14-én, hozzátéve, hogy az adatok szisztematikus vérdoppingolásra, EPO-használatra utalnak. A főtitkár levele szerint, ha lenne olyan szabály, hogy az abnormális értéket produkálók nem indulhatnának, akkor

hét orosz sportoló részt sem vehetett volna a vb-n, közülük ráadásul ketten aranyérmet nyertek a német fővárosban.

Most jön még csak a java

Az abban az évben Birminghamben rendezett félmaratoni világbajnoksággal kapcsolatban talán még lesújtóbb információkkal szolgált Weiss, ugyanis két orosz hosszútávfutó eredménye a normálistól olyan eltérést mutatott, melyet a tesztelések bevezetése óta még sosem tapasztaltak a szakemberek.

Nemcsak arról van szó, hogy ezek a versenyzők csaltak, hanem értékeik azt mutatják, hogy az egészségüket, sőt, az életüket is komoly veszélybe sodorták.

A Reuters szerint a Weiss leveleiben említett atlétákkal kapcsolatos későbbi feljegyzések, adatok arra engednek következtetni, hogy a nemzetközi szövetség kétutas-politika alapján kezelte ezeket az ügyeket: az ismert, a 2012-es londoni olimpián éremesélyesnek számító atlétákkal szemben a szabályoknak megfelelően járt el, ám a kevésbé ismert orosz sportolók esetében az orosz szövetséggel szorosan együttműködve elkente az eljárásokat, s ezek az atléták később hirtelen, minden magyarázat nélkül maradtak el a versenyekről.

Az IAAF ugyanakkor a Reutersnek reagálva ezt visszautasította, szerinte az érintett atlétákat biológiai útleveleik alapján kivizsgálták, és nem titkoltak el semmit. A levelek pedig nem bizonyítják, hogy a szövetség bármi felróhatót tett volna.

A szabályok szerint az abnormális véreredmény önmagában nem elegendő egy atléta eltiltásához, ugyanakkor doppingolásra utal.

A levelek nyilvánosságra kerülése a sportágat alapjában megrengető botránysorozat újabb fejleménye. Tavaly bebizonyosodott, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás zajlott az atlétáknál, majd kiderült: a nemzetközi szövetség (IAAF) közvetlen vezetői is érintettek voltak abban, hogy az orosz esetek ne kerüljenek nyilvánosságra.

Az IAAF-et tavaly augusztusig iránytó Lamine Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt. A vádak szerint Diack megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius – köztük a fia – a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.