Sport

Nyílt titok a bundázás a teniszben

A napokban bundabotrány rázta meg a teniszvilágot, a BBC és a BuzzFeed News birtokába jutott információk szerint az elmúlt tíz évben rengeteg mérkőzést elcsaltak. Ráadásul topjátékosok is érintettek, sőt olyan is, aki nyert már Grand Slam-tornát karrierje során.

Most a BBC-nek egy neve elhallgatását kérő, korábbi játékos beszélt. A dél-amerikai sportoló azt mondta:

a bundázás olyan titok, amiről mindenki tud, de nem vesz róla tudomást. Mindenki csak teszi tovább a dolgát.

Hogy megy a bundázás?

Az informátor a BBC-nek elmondta, három nagyobb csoport irányítja az egész műveletet, ők szervezik be a játékosokat, majd tartják velük a kapcsolatot. Több fogadóoldalnál is regisztráltak számos különböző néven, kis fogadásokat tesznek, hogy ne tűnjön fel a dolog, de összességében hatalmas pénzről van szó.

„Akkor kezdtem elhinni, hogy nagymenők is érintettek ebben, amikor két torna végkimenetelét is elmondták nekem. Eleinte azt hittem, csak be akarnak csapni, de aztán már csak nevetni tudtam, amikor tényleg úgy történt minden, ahogyan azt előre megjósolták. És most Masters-tornákról beszélek, ahol a legjobbak voltak ott” – mondta a korábbi teniszező.

Sőt, azt is elárulta, nemcsak a meccsgyőztesek kiléte volt biztos, hanem az is, hogyan nyerik meg a mérkőzéseket.

A vezetők is tudnak mindent

Persze adódik a kérdés, miért nem jelentette ezeket az eseteket a tenisz vezető szervezeteinek, de ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy felesleges lenne, mert tudnak róla.

Csak nem tesznek ellene.

Ráadásul nagyon nehéz bebizonyítani, hogy valaki elcsalt egy mérkőzést. Ezt támasztja alá az is, hogy a gyanús eredményeket kivizsgáló Tennis Integrity Unit (TIU) tíz olyan sportolóról tud, akik szinte biztosan bundáznak/bundáztak, azonban nincs bizonyíték a kezükben, így nem is adtak közre neveket.

Roger Federer a többi közt ezt is sérelmezte, mert szerinte nevek nélkül az összes teniszezőt megvádolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik