Sport

Itt az újabb gigantikus sportbotrány: topteniszezők bundázhattak az elmúlt években

Vasárnap késő este, még az ausztrál nyílt teniszbajnokság, az Australian Open főtáblás küzdelmeinek rajtja előtt a BBC és a BuzzFeed News elég nagy volumenű cikket hozott le. A két újság birtokába jutott iratok szerint az elmúlt évtizedben számos bundameccs volt a sportágban. Ezeken ráadásul 16 olyan játékos is érintett lehet, aki megfordultak a TOP50-ben a világranglistán.

Sőt olyanok is, akik nyertek már Grand Slam-tornát.

A Tennis Integrity Unit (TIU) már 2007 óta vizsgálja a gyanús eredményt hozó teniszmérkőzéseket. Szükséges is, ugyanis 2015-ben 50 bejelentés érkezett bundagyanú miatt az európai monitoring szervezethez.

A TIU szóvivője elmondta: nagyon nehéz bebizonyítani a bundázás tényét, és tulajdonképpen hiába érkezett hozzájuk jelentés egy-egy gyanús összecsapásról az elmúlt években, ezeknek semmilyen következménye nem volt. A vizsgált időszakban például több, mint 70-en érintettek, mégis mindegyikük folytathatta a játékot.

A BBC és a BuzzFeed News birtokába jutott iratokon szereplő neveket sem hozzák nyilvánosságra, mert nincs rá bizonyíték, hogy valóban bundáztak. A TIU szóvivője mindenesetre elismerte:

tíz ember kapcsán szinte biztos, hogy ők rendre elcsalták a mérkőzéseiket.

Az iratok szerint a szálakat Oroszországból, Észak-Olaszországból és Szicíliából mozgatták, ezekről a helyekről szervezték le a bundameccseket. Nagyon úgy fest, hogy minimum három érintett találkozót a tenisz szentélyében, Wimbledonban játszottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik