Sport

Vízilabda-Eb: „Mindenki összeszorított fogakkal tette a dolgát”

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint a csapat megmutatta, mekkora tartás és szív lakozik benne.

Bíró Attila lányai számára zökkenőmentesen indult az oroszok elleni megmérettetés, a harmadik negyedtől azonban a szbornajai egylet magára talált, míg a mieink elvesztették a fonalat, eztán szoros és kiélezett csata következett a belgrádi Kombank Aréna medencéjében, de végezetül fellélegezhettünk: Magyarország ha egy góllal is, de jobbnak bizonyult (11–10) aktuális riválisa ellen a vízilabda Európa-bajnokság utolsó, egyben záró csoportmeccsén.

Keszthelyi Rita csapatkapitány a találkozó lefújását követően kifejtette, ez a fajta mentalitás viheti előre a jövőben is a válogatottat, hiszen mindenki összeszorított foggal csinálta azt, amit előzetesen megbeszéltek.

Minden blokknak, minden védésnek, minden centerposztnak egytől-egyig nagyon örültünk. Mindenkinek eljutott a tudatáig, akár ez az ütközet is lehetett volna a negyeddöntő. Csak a győzelem lebegett a szemünk előtt, részben azért is, hogy a könnyebb ágra kerülhessünk

– taglalta a kapitány, majd hozzátette, amennyiben kikapnak, még lett volna lehetőségük az esetleges csorba kiköszörülésére.

Mindent összevetve elégedett a nemzeti alakulatunk hétfő délutáni teljesítményével, bár hozzáfűzte, az utolsó negyedből tanulniuk kell.

Takács Orsolya, a magyar nemzeti csapat állóbekkje nagyon örül a győzelemnek. Arra is fókuszáltak, hogy a negyeddöntők során melyik alakulattal harcolhatnak majd a négy közé jutásért.

Állítása szerint a védekezésre fektették a legnagyobb hangsúlyt a meccs előtti felkészülés során.

Tisztában voltunk azzal, hogy szembe fognak jönni. Védekezésben sikerült mindent megvalósítanunk, amit előre elterveztünk. Az orosz csapat támadásai, lefordulásai, labdaszerzései mindig életveszélyesek. Persze négy negyeden keresztül nem egyszerű hullámvölgy nélkül játszani, nem is jött össze, de nagyon küzdve képesek voltunk megtartani az egygólos előnyünket, így mi örülhettünk a végén

– mondta a BVSC játékosa, aztán hozzáfűzte, mindenki erre a meccsre koncentrált, ezert a folytatás szinte szóba sem jött a találkozót megelőzően.

Beigazolódott a kapitány meglátása, hogy az orosz válogatott nagyon kemény, szoros játékot játszik, ha nehezen is, de sikerrel vették az akadályt. A négy negyedből három és fél etapig kézben tartották a meccset, aztán jött egy 3-4 perces holtpont, ekkor romlott a helyzetkihasználásuk, miközben kaptak néhány gólt.

Keszthelyi Rita ismételten klasszis módon játszott és vitte a vállán az egész együttest, azonban mindig volt 1-1 ember, aki meglökte a csapat szekerét, a végén ugye Illés Anna lőtte be a győztes találatot. Egyszerűen az kell, hogy ne egyemberes, hanem többemberes csapat legyen.

Elmondta, mindig csak egymásra, valamint a soron következő mérkőzésre fókuszálnak, attól függetlenül, hogy ez az ütközetük majdhogynem elődöntőt ért. Azonban fontosnak tartja, hogy a negyeddöntőbeli sikert sem adják ingyen, ezért komolyan odateszik magukat.

Bujka Barbara, a Szentes centere is értékelte a találkozót.

A hollandok és görögök elleni csoportmeccsüket láttuk, kielemeztük a kétcenteres játékukat, ahogy mindenhonnan betörnek. Ismertük azt a három átlövőt, akiknek hátulról szoktak durrantgatni. Az első két negyedben remekül működött a taktikánk. Az utolsó két etapban is megvoltak a helyzeteink, ahogy az ellenfélnek is, de ők jobban sáfárkodtak a lehetőségeikkel. Szerencsére mi örülhettük a végén.

(Dzsubák Tamás, Belgrád)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik