Sport

Vízilabda-Eb: szurkolás a legmagasabb szinteken, avagy így buzdít a szerb

Szerbia melle nem csak a férfipólósaik remek teljesítménye okán dagadhat a belgrádi vízi-Eb-n, a nép is becsülettel végzi a feladatát.

A szerb népség nem csupán keménységéről ismerszik meg, hanem büszke is, amilyük van, előszeretettel teszik ki az ablakba. A különböző plakátokon, amelyek a 32. vízilabda Európa-bajnokságot hirdetik a szerbiai fővárosban, természetesen már meg sem lepődik az ember. A jól felépített marketingre, nemzetközi nyelven szólva, komoly brandre mindenhol szükség van a megfelelő népszerűsítés érdekében, másképp nem megy.

Belgrád utcáin sétálgatva, miközben azért szedtem is a lábaimat, hogy elérjem a Kombank Arénába tartó shuttle járatot – amelyet a média munkatársai számára tartanak fenn, arra lettem figyelmes, hogy a város különböző részein elhelyezett óriás kivetítők is a szerb férfiválogatott aktuális sikereitől hangosak. Hétfő reggel még mindig, nagyjából két percenként lement ezeken az a rövid spot, ami a szombati, Szerbia Szlovákia felett (10–5) aratott diadalát, s egyben végeredményét hirdeti a járókelőknek.

Valószínűleg ezzel is fel akarják hívni -elsősorban a honi- emberek figyelmét, megéri jegyet váltani a nagy múltra visszatekintő sporteseményre. Megjegyzem, a dél-szláv ország férfipólója fénykorát éli, így a hazaiaknak semmi okuk nincs a szégyenkezésre, sőt. A vendéglátó állam apraja-nagyja büszkén, felemelt fejjel közlekedhet a világszínvonalú és multifunkcionális Kombank Aréna falain belül is. Mondjuk, erre sem lehet panasz, ugyanis az eddigi tapasztalatok azt támasszák alá, igen is vízilabda szerető társadalomról van szó.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amikor egy számukra érdektelennek bizonyuló nemzetközi csatán is helyet foglalnak a nézőtéren, s mini szerb zászlóikat lengetve üzenik: itt vannak, jól vannak, miközben valószínűleg már tűkön ülve várják a sajátjaik párharcát.

Azt gondolom, ez esetben minden „fáradságot” megér a várakozás, mert hiába kívülállóként, úgymond semleges nézőként ül be az ember fia Szerbia egyes összecsapásait megtekinteni, az ott tapasztalt szurkolás a szó legnemesebb értelmében a lehető legmagasabb szinten történik. Képzeljék csak el: telt ház, zsúfolásig telt lelátók, az egyszemélyes székeken majdhogynem ketten vagy hárman osztoznak.

A himnuszokat követően jöhetnek válogatottat éltető, buzdító csatadalok, amelyeket természetesen teli torokból „énekelnek” a kilátogató székfoglalók. Legtöbbször olyan érzésem támadt az egyszerűen libabőrt keltő hangulattól, ha most azonnal nem omlik össze a nézőtér tartószerkezete, s kötünk ki a sportlétesítmény dohos pincéjében, akkor sosem. A felfokozott atmoszférától a vízben harcoló katonáik is vérszemet kaphatnak, mert egyszerűen felfalják az ellenség huszárait, hozzáteszem, a statisztika is százszázalékos szerb győzelmi rátáról árulkodik eddig a kontinensviadalon.

Úgy sejtem, Szerbia legjobbjainak Oroszország ellen sem kell a szomszédba mennie, ha lélekmelengető biztatásra lesz szüksége a hétfői, 20.15-kor kezdődő összecsapáson.

(Dzsubák Tamás, Belgrád)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik