Sport

Az olimpiai bajnok bevallotta: doppingolt

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia női diszkoszvető bajnoka, Ria Stalman beismerte, hogy pályafutása késői szakaszában doppingolt.

“Karrierem utolsó két és fél évében kis dózisban használtam anabolikus szteroidokat, 5-10 milligrammot naponta” – mondta a 64 éves nehézatléta. “Ez akkor is tiltott volt, de rizikó nélkül csinálhattam az edzések során, mivel akkor nem voltak versenyen kívüli ellenőrzések.”

Stalman 65,36 méteres dobással győzött Los Angelesben, fél méterrel megelőzve az ezüstérmes amerikai Leslie Denizt és közel két méterrel túlszárnyalva a harmadikként végzett román Florenta Craciunescut. Nem sokkal az ötkarikás játékok után visszavonult és 1984-ben az év sportemberének választották Hollandiában.

Az egykori diszkoszvető szerint azért nyúlt tiltott szerekhez, mert rájött, hogy nem tud versenyezni a sokkal erősebb kelet-európai riválisokkal.

“Ki akartam jutni az olimpiára. Az egyéni csúcsom 56 méter volt. A bemelegítéskor sétálgattam a kétajtós szekrények között, akik 15 méterrel elvertek. Azt kérdeztem magamtól, mit tehetnék, hogy legyőzzem őket az olimpián. Arra gondoltam, ha nem tudod legyőzni őket, akkor csatlakozz hozzájuk. Ezt tettem” – mondta Stalman.

(Fotó: Wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik