Sport

Úszószövetség: a vb promóciós filmje nem politikai érdekeket szolgál

hosszú katinka (Array)
hosszú katinka (Array)

A Magyar Úszó Szövetség az ATV hétfő reggel műsorában, a 2017-es budapesti világbajnokság promóciós filmjével kapcsolatban elhangzottakat közleményében pontosította, amit az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Rónai Egon műsorvezető kérdése

Van egy feltételezés. Ez a gond abból fakad, hogy nem a sportról, és nem csak a sportolókról szól ez a promóciós film, hanem abban Orbán Viktor miniszterelnök is bőségesen szerepel, és Hosszú Katinka nem szeretne politikussal egy filmben szerepelni. A politikával van baja. Ebben a politikai szál igaz lehet?

Több kitérő után, megismételt riporteri kérdésre a válasz – Sós Csaba vendég, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke:

Akkor ezt kell mondani.

Tekintettel arra, hogy nem mindenki láthatta a filmet, a Magyar Úszó Szövetségnek kötelezettsége jelezni: a 30 másodperces vb-promócióban egyetlen politikus, így Orbán Viktor miniszterelnök sem szerepel. Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, továbbá Kormos Villő Európa-bajnoki bronzérmes műugró és a magyar szinkronúszó-válogatott tagjai tűnnek fel a képsorokon – valamennyien mindennemű ellenszolgáltatás nélkül vállalták a közreműködést.

A film nem politikai érdekeket szolgál, hanem a Magyarországon zajló világbajnokság iránti érdeklődést kívánja felkelteni. Először tavaly nyáron, a kazanyi világbajnokságon volt látható a nagy kivetítőkön nap nap után, majd a záróünnepségen, illetve a jelenleg is zajló belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon is népszerűsíti az eseményt.

Erről a videóról van szó:

Ezzel összefüggésben, a további félreértések elkerülése érdekében a Magyar Úszó Szövetség – az összegek megjelölése nélkül – ezúton teszi közzé azt a formaszerződést, amelyet 9 sportoló kapott meg (Bernek Péter, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsa, Kapás Boglárka, Olasz Anna, Risztov Éva, Verrasztó Dávid).

A szerződés

1. Feleknek közös célja a Versenyző eredményes felkészülése a 2016. évi világversenyekre, mindenekelőtt az Olimpiára, melynek érdekében a Versenyzőt 2016. évben nettó ……………….. Ft azaz …………….. forint felkészülési támogatásban részesíti.  

2. MÚSZ a támogatást egy összegben, legkésőbb 2016. január …. napjáig folyósítja.  

3. A Versenyző vállalja, a MOB olimpiai sportolói szerződésben foglaltakat betartja, továbbá: 

  • a sportág reprezentánsaként – előzetes egyeztetést követően – átlagosan havi 1 alkalommal megjelenik a MÚSZ által megjelölt rendezvényeken;
  • közreműködik a sportág, ezen belül kiemelten a 2017. évi hazai világbajnokság népszerűsítésében.  

 4. A MÚSZ vállalja, hogy jelen megállapodás nem terjed ki semminemű kereskedelmi célú együttműködésre, azaz ezen szerződés Magyar Úszó Szövetséget nem jogosítja fel a sportolóval kapcsolatos semmiféle anyagi bevétellel járó tevékenységre.

5. Szerződő Felek egyezően rögzítik, hogy jelen szerződést határozott időre, 2016. január 01. napjától 2016. december 31. napjáig kötik. A határozott idő eltelte előtt a szerződés rendes felmondással nem mondható fel.

6. Szerződő Felek megállapodnak abban, hogy amennyiben a Versenyzővel szemben jogerős határozattal eltiltással járó fegyelmi vétség, illetőleg dopping vétség elkövetését állapítják meg, úgy a Versenyző a tárgyévi támogatás már folyósított összegét köteles 30 napon belül a MÚSZ részére visszafizetni.   

7. Szerződő Felek egyezően rögzítik, hogy kölcsönös egyetértés esetén jelen szerződés mindenkor további egy évvel meghosszabbítható, melynek feltételeit a felek külön tárgyalják meg.  

8. Jelen szerződés nem minősül társadalombiztosítás alapjául szolgáló jogviszonynak.  

9. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a MÚSZ Alapszabálya, Szponzori és egyéb szabályzatai, továbbá az úszó sportágra vonatkozó egyéb szabályok, a MOB sportolói szerződésében foglaltak, mindezek hiányában a Sporttörvény és a Polgári Törvénykönyv rendelkezései irányadók.  

Jelen szerződést a felek elolvasták, közösen értelmezték, és mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag aláírták. 

A megállapodás nem igényli, hogy bármelyiküknek, így akár Hosszú Katinkának a Magyarországon zajló világbajnokság arcának kellene lennie. Nincs tesz említést arról sem, hogy új film készülne a vb-promóciója érdekében. A felkészülési támogatás ellentételeként a MÚSZ arra kérte az érintett kiváló sportolókat, hogy átlagban havi egy alkalommal vállaljanak szerepet az úszás népszerűsítésében, különös tekintettel a 2017. évi vb-re, ugyanakkor semmiféle kereskedelmi célú reklámtevékenységre nem kötelezhetők. Az adott összegeket a versenyzők nem jutalomként, a 2015. évi eredményeikért kapják; az ettől függetlenül jár nekik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik