polgár judit (polgár judit, )
Sport

Rangos nemzetközi elismerésben részesült Polgár Judit

Polgár Judit a Legjobb Európai Tananyag Díj (BELMA) különdíját vette át szerdán Frankfurtban a Sakkpalota Pedagógiai Program megalkotásáért.

Sajtóirodájának tájékoztatása szerint a tavaly visszavonult 39 éves nemzetközi nagymester – aki 1988-ban és 1990-ben nyert sakkolimpiát a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek – “a zsűri innovatív tananyagnak ítélt különdíját kapta meg”.

A közlemény szerint Magyarországon készült tananyag korábban még nem részesült ebben a magas szakmai elismerésben. A BELMA Díjat minden évben egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri döntése alapján a világ legnagyobb szakmai eseményén, a Frankfurti Könyvvásáron adják át az arra érdemes tananyagok készítőinek.

A Polgár Judit által kidolgozott vizuális gondolkodás-, és képességfejlesztő, komplex tantárgy integrációs oktatási program 2013-ban a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült.

Az azóta eltelt két évben országszerte elterjedt az iskolákban, és a határon túli magyarlakta területeken is számos helyen használják.

Az információáramlás felgyorsulásával, a digitális korban olyan gyorsan változnak az ismeretek, hogy a lexikális tudás pillanatok alatt elavul, ezért elsősorban a gyerekek gondolkodását, lényeglátását, az ismereteket a változásokból adódó szükségletekhez adaptáló képességét szeretnénk fejleszteni

– idézi a beszámoló Polgár Juditot.

A Sakkpalota Program ezt a célt szolgálja minden olyan iskolában, amelyben figyelmet fordítanak arra, hogy a digitális korba beleszületett gyerekeket már nem lehet a hagyományos módszerekkel tanítani vagy akár egy pillanatra is lekötni a figyelmüket játékosított ismeretátadás nélkül. Nagyon örülök, hogy ezt a törekvésemet, és a tananyag minőségét a BELMA Díjjal a legrangosabb európai szakértői csoport is elismerte.

Szombaton a Várkert Bazárban tartják a Polgár Judit által megálmodott első Világsakkfesztivált, amelyhez négy földrészről csatlakoztak társrendezvényekkel, és amellyel minden idők legjobb női sakkozója 10 éven belül a sportág kedvelőinek millióit szeretné egyazon napon asztalhoz ültetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.