Sport

Kemény Dénes 12 éve tartó kapcsolatáról mesélt

Egy hétköznapinak indult vízilabda sajtótájékoztató történetét olvashatja itt. De nem! Nem bulvártémáról lesz szó.

A sport-sajtótájékoztatók többsége már csak olyan, hogy a zsurnaliszta elballag, hallgat, már előre tudja melyik esemény a téma, mit fog írni róla. Udvarias panelmondatokat hallgat sportolótól, edzőtől sportvezetőtől, szponzortól. A monológok sorrendje mellékes is. Ezért kérdést se nagyon fogalmaz meg a végén. Pláne, ha vízilabdáról, a válogatottról, a 10. Volvo Kupáról van szó. Lesz, megnyerjük, utána gratulálunk. Néha előre.

Miközben a zsurnaliszta hallgatja a felszólalót, nézelődik, el-elkalandozik gondolatban. Megállapítja, egész sokan vannak és kivételesen nem a háttérben megbújó ízletes falatok miatt.

waterpolo.hu
Balról jobbra: Dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere, Dr. Kemény Dénes elnök, Bodrogai Gábor, Volvo Autó Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Benedek Tibor Szövetségi kapitány Fotó: waterpolo.hu

Na ja! A vízilabdát, kiváltképp a válogatottat mi, magyarok, imádjuk. Nemzeti sportként tekintünk rá. Nem is lóháton születtünk, vízben jöttünk világra. Úgy vagyunk a pólóval, mint brazilok a focival; egy-egy világversenyen a döntőbe kerülés a technikai minimum, ha meg véletlenül nem sikerül, az a kivétel, amely erősíti a szabályt.

A Mikasa, a sárga labda két méteres, vállas, értelmiségi művészei mifelénk ikonok. A póló tudománya és szeretete is apáról fiúra száll. Generációk szurkoltak Szívósoknak, Kásásoknak, Steinmetzeknek, vagy Keményeknek – az asztalnál épp utóbbi beszél.

Egy-egy olimpiai, világbajnoki cím után özönlenek a gyerekek az uszodákba. Vízben akarnak labdázni. 2000-es olimpiai cím óta akkora a kereslet, hogy Budapesten már rég nincs elegendő vízfelület az igény kielégítéséhez.

A sportág szép lassan kinőtte a fővárost. Véget ért az OSC, az Újpest, a Honvéd hegemóniája.

Közben hallom a lényeget is, január 3-5. között, egy héttel a belgrádi Európa-bajnokság nyitánya előtt Győrben, a 2014 decemberében megnyílt Aqua Sportközpontban rendezik meg a 10. Volvo Kupáért kiírt nemzetközi férfi vízilabdatornát.

Kemény Dénes visszakéri a mikrofont és beszélni kezd. Megfontoltan, ahogy szokott. Ezzel ki is zökkenti a zsurnalisztát a sporttörténeti kalandozásból. Arról mesél, miért fontos a helyszín és miként kapcsolódik egy tizenkét éve tartó románchoz.

Merthogy a Volvo ennyi ideje támogatja őt és tíz éve a szövetséget. De a lényeg, már a kezdetekkor azért találták ki tornát, hogy egyfelől az esemény férfi válogatott számára a “felkészülés kontrollja legyen”, másrészt a sportág jövőjét szolgálja.

Utóbbi okán az elmúlt évtizedben egy kivétellel csak vidéken rendeztek Volvo Kupát. Előre megfontolt szándékkal. Tudatosan. Többnyire ott, ahol új uszoda épült.

gyermek vízilabda

 

Gyarmati Dezső Sportuszoda Hódmezővásárhelyen, Kemény Dénes Városi Sportuszoda Miskolcon, Debreceni Sportuszoda, Bitskey Aladár Sportuszoda Egerben, stb.. Nem véletlenül több is vízilabdázó nevét viseli.

A szövetség hosszú távon tervezett. Stratégiát épített, majd helybe vitte a példaképeket, akiknek a látványa gyerekek százait varázsolta el, nyerte meg a sportág számára.

Azóta OB1-es csapata lett Miskolcnak, Debrecennek is. E tíz éve tartó románcnak, a kiszámíthatóságnak, a tervszerűségnek köszönhetően lett a főváros sportja helyett az ország sportja a vízilabda.

A Kemény Dénes jobbján ülő győri alpolgármester egyenesen azt prognosztizálja, 3-4 éven belül az Aqua Sportközpontban is rendszeres vendég lesz az OB1-es vízilabda, merthogy az utánpótlás már pallérozódik hozzá.

Ami biztos, január 5. után még többen lesznek.

Győr, 10. Volvo-kupa, január 3-5., program:

január 3., vasárnap:
Szlovákia-Spanyolország 17.00
Magyarország-Olaszország 19.00

január 4., hétfő:
Spanyolország-Olaszország 17.00
Magyarország-Szlovákia 19.00

január 5., kedd:
Szlovákia-Olaszország 18.00
Magyarország-Spanyolország 20.00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik