Sport

Egy hetük van az oroszoknak, hogy tisztázzák magukat

Az IAAF elnöke ultimátumot adott az orosz atlétikai szövetségnek.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke egy hetet adott az orosz szövetségnek, hogy tisztázza magát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn megfogalmazott vádjai alól.

Meg fogom vizsgálni az állításokat, ezt követően az IAAF tanácsával közösen meghozzuk az ítéletet.

A WADA háromtagú vizsgálóbizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt javasolta az IAAF-nek az orosz szövetség és az ország atlétáinak eltiltását.

Rosszabb a helyzet, mint gondoltuk. Látható eredményei vannak a pályán, s ezt a versenyzők és a sportág Oroszországban és külföldön egyaránt megsínylik

– mondta Dick Pound, a WADA korábbi elnöke, a vizsgálóbizottság vezetője.

Ez talán a régi szovjet rendszer maradványa. Ennek véget kell vetniük, és újra kell kezdeniük.

A testület több hónapos vizsgálódás után döntött úgy, hogy kéri az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását. Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A hétfőn nyilvánosságra hozott, 350 oldalas vizsgálati dokumentum továbbá örökös eltiltást javasol öt versenyzőre – köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fenyegető hangnemre váltott az orosz sportminiszter Fotó: Europress Fotóügynökség

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

Beszüntethetjük a moszkvai doppinglabor finanszírozását, így takarékoskodhatnánk is

– közölte fenyegetően Mutko hétfőn, hozzátéve, a jelentésben semmi újdonság nem szerepelt.

Azt is felrótták nekünk, hogy 1400 doppingmintát megsemmisítettünk, de ez a WADA körlevele nyomán történt, és a mintákra már nem volt szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik