Sport

Berki Krisztián: mintha lebénultam volna

Négy tizeden múlt négy év munkája és az álom, hogy Berki Krisztián, London olimpiai bajnoka kijusson a riói játékokra. Okok.

A lólengés londoni olimpiai bajnoka saját bevallása szerint 50 százalékos állapotban utazott ki a glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, ahol nem sikerült kvótát szereznie a jövő évi riói játékokra. Az Újpest 30 éves tornászában azonban van kitartás, Tokióig szeretné folytatni pályafutását, de a jövő évi Európa-bajnokságot valószínűleg kihagyja – mondta el a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

A tornász a műsorban bevallotta, hogy az országos bajnokság előtt olyan sérülést szenvedett, amely elsősorban fizikálisan “tette tönkre”, ráadásul mindez akkor jött, amikor az edzéseken már “szórta a hétpontos gyakorlatokat”.

Kikapcsolt egy izomcsoport, amelyet ezután nem tudott megerőltetni. Hozzátette: ez olyan érzés volt, mintha lebénult volna, hiszen még a kezét sem tudta megemelni, ráadásul pontosan olyan pozícióban kellett volna erőt kifejtenie, amelyet a gyakorlata 80 százalékban tartalmaz.

“Két-három hét elment azzal, hogy újra érzékelni tudjak a kezemmel, így utána szinte mindent elölről kellett kezdenem”

– fogalmazott Berki Krisztián, aki edzőjével, Kovács Istvánnal már a világbajnokság előtt érezte, nagyon jó napot kell kifognia ahhoz, hogy Glasgow-ban minden rendben menjen, erről azonban a vb előtt nem akartak beszélni.

Összehasonlításként megjegyezte, hogy amíg a tavalyi nanningi vb előtt kétszázszor csinálta meg az 7,0 kiinduló pontszámú gyakorlatát, s ebből 198-szor sikerült hibátlanul, addig idén úgy ment ki a vb-re, hogy mindössze négyszer hajtotta végre a gyakorlatot.

Az újpesti tornász szerint Glasgow-ban azon múlt a döntőbe jutása, hogy mivel a gyakorlat elején elég sokat kellett korrigálnia, a végén nem maradt ereje az E értékű, csak a C értékű leugráshoz.

Hozzáfűzte: ez a négytized különbség hiányzott ahhoz, hogy bekerüljön a lólengés döntőjébe, és ha a 6,7-es gyakorlatát hibátlanul megcsinálja, akkor első helyen jutott volna be a fináléba.

Berki elmondta, most könnyebben túltette magát azon, hogy nem jutott ki az olimpiára, mint nyolc éve, Peking előtt. A jövőjét illetően kifejtette, most hosszabb szabadságra megy, mert úgy érzi, pihenésre van szüksége, s ezért a győri mesterfokú bajnokságon is csak nézőként lesz jelen.

A versenyzést egészen a tokiói olimpiáig szeretné folytatni, s ha a sérülés elkerüli, akkor szerinte semmi sem fogja ebben megakadályozni. A 2016-os éve az új elemek tanulásával telik majd, ezért a jövő évi Eb-t a Tokióra való felkészülés érdekében valószínűleg kihagyja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik