Sport

“Szíven szúrták” Horváth Gábort

Az MVM-Veszprém Flensburg elleni remek, 28-24-es hazai győzelemmel végződő BL-csoportmérkőzés árnyékában szinte észrevétlenül, a kulisszák mögött zajlott le a ramazúri. Ügy lett belőle, nem is kicsi.

Az MVM-Veszprém szombati BL-meccsére a recepciós előbb nem engedte be, majd a klub sportigazgatója a rendezőkkel vezettette ki Horváth Gábort, az egyesület magyar bajnok jobbszélsőt, aki 160-szor ölthette magára a címeres mezt és 1986-ban vb-ezüstérmet nyert a válogatottal.

Mindez állítólag kifejezetten Kálomista Gábor társelnök utasítására történt és azért, mert Horváth Gábor se bérlettel, se jeggyel nem rendelkezett.

Érdekes történet. Sebtiben fel is hívtuk az érdekelteket. Horváth úrtól az iránt érdeklődtünk, mi is történt valójában és tényleg jegy nélkül akart-e bejutni a BL-meccsre? Ha igen, miből gondolja, hogy neki jár a VIP-belépő, az ingyen jegy?

30 éve nincs jegyem. Miért is kellene legyen? Ahogy természetesen Hajnal Csabának – aki személyesen lökdösött ki a csarnokból – és Kálomista Gábornak és Dr. Fonyó Károlynak sem volt soha. Így szombaton sem. Egész eddig mindig le volt adva a nevem, ahogy mindazoknak, akiket a klub “bennfentesnek” tekint. Elnökségi tagként eddig mindig megkaptam a VIP-karszalagot és megnéztem a meccset. Otthon is, és idegenben is. Olyan, mintha szíven szúrtak volna. Különösen, hogy azok tették, akiket barátaimnak gondoltam eddig.

Így vázolta a szokásjogot az “ősveszprémi”, majd hozzátette, 2003-2011 között saját cégein és annak partnerein keresztül körülbelül 300 millió forinttal támogatta a klubot, talán ennek is van némi szerepe abban, hogy manapság ilyen sikereket ér el.

A társelnök, Kálomista Gábor érdeklődésünkre Horváth Gáborral ellentétben azt állítja, amióta ő a klubnál van, azóta ez a “szokásjog” másként fest, még az elnökségi tagok is megvásárolják az éves bérleteiket, vendégeik jegyét, ráadásul Horváth már nem elnökségi tag.

Kalomista-Gabor(960x640).jpg (kálomista gábor, )
Kálomista Gábor filmrendezőként, producerként, szurkolóként “állt bele” teljes mellszélességgel a kézilabdába Fotó: MTI

“A jegybevétel a klub egyik legfontosabb és a legnagyobb bevételi forrása. 1000 fölötti azoknak az egykori veszprémi játékosoknak a száma, akiket szívünk szerint egytől-egyig bérlettel látnánk el, de ez képtelenség, ezért nem is várja el tőlünk senki. Horváth úr ráadásul nem is elnökségi tag már, hiszen birtokunkban van a lemondólevele. Ahogy én tudom nem jelenthet gondot Horváth úrnak megvásárolni a belépőt, a bérletet. Ha mégis, én nagyon szívesem veszek számára egy dupla bérletet” – fogalmazott a társelnök, aki ezt meg is tette, mert nem sokkal a beszélgetésünk után ezt tényként jelentette be a klub honlapján.

De kik is ennek a rejtélyes “jegyügynek” a főszereplői? A 61 éves egykori zseni neve nem sokat mond a mai fiataloknak, holott pályafutása nem csak a Veszprémmel forrt egybe. A legendás jobbszélső 14 éves kora óta a jelenlegi klub jogelődjeinek számító VÁÉV, majd az Építők korosztályos, később felnőtt csapatában játszott. Gyerekkorában kapusként kezdte, majd jobbszélső lett. Aktív tagja volt annak a csapatnak, amely a klub történetének első bajnoki címét szerezte 1985-ben.

Edzői igazi nehezen kezelhető játékosként tartották számon, de egyben zseniként is. Utóbbiért a közönség imádta. A veszprémi legendárium szerint az egyik DÉLÉP-Szeged elleni bajnokin egy indítás végén nem kézzel, hanem fejjel “lőtt” kapura és csak azért nem lett országos hír mindebből, mert a kapufáról nem be, hanem kipattant a labda…

veol.hu
Horváth Gábort játékosként imádta a közönség, majd pályafutása után is sokat tett egykori klubjáért. Forrás: veol.hu

Az viszont tény, hogy nevéhez két extra megoldás is fűződik. A ma is virtuozitásnak számító cundert  – olyan csavart dobás, amely kikerülve a kapust a földről a dobásiránnyal ellentétesen pattanva megy a kapuba – és a “pötyi büntetőt” – lövőcselnek álcázott mozdulat végén elengedi a labdát, ami a bámuló kapus mellett a hálóba pattog – is ő találta kit, először a világon ő alkalmazta (utóbbit 1986-ban a svédek elleni vb-meccsen élesben is).

Az eredménysor mellett azt is tudni kell róla, hogy családi kapcsolatai révén Várszegi Gábor is ő beszélte rá a kézilabdára – a FOTEX-csoport 1993-tól tizenkét éven keresztül, 2005-ig névadó szponzorként támogatta a klubot.

A FOTEX-Veszprém legnagyobb sikerét 2001-ben a Magdeburg ellen BEK-döntőben érte el, ahol a hazai 23–21-es győzelem után 30-25-re kikapott a visszavágón és második lett, de ezzel letette névjegyét Európában. Lényegét tekintve megalapozta a manapság állandósult és minden sportszerető ember által megsüvegelt sikersorozatot.

Horváth Gábor sportpályafutása után vállalkozó lett, tehetős emberré vált. 2008 óta a klub elnökségi tagja, és elmondása szerint ugyan igaz, hogy 2011-ben e-mailban jelezte lemondását, de azt az elnökség nem fogadta el. Így lehetett ott és szavazhatott hivatalosan 2013. májusában Dr. Fonyó Károly elnökké választásán is.

Kálomista Gábor alapvetően a filmiparban érdekelt. 1996-ban megalapította a Megafilm Kft.-t, amely ma már Magyarország egyik legnagyobb filmgyártója. Itt ügyvezető igazgatóként dolgozik, de filmrendező és producer is egyben.

Az MVM-Veszprémnek bő két évtizede szurkolója, 2012 óta társelnöke. Egy drámai esemény, a klub román játékosa, Marian Cosma 2009. február 8.-i meggyilkolása, majd az ebből készült filmje, a Szíven szúrt ország kötötte végleg össze az üzletembert a klubbal.

Társelnöksége alatt a Veszprém tovább erősödött, kétszer jutott be a BL Final Fourba, 2015 májusában döntőt játszott, ahol a Barcelona ellen hatalmas csatában alul maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik