Sport

Röplabda: 28 év után győzelem az Eb-n, továbbjutott a magyar válogatott

A magyar női röplabda-válogatott négy játszmában győzte le Azerbajdzsánt az Európa-bajnokságon.

A magyar csapat két vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot, ám az Európa Játékokon negyedikként záró azeriek szintén, így hétfő délután ki-ki meccs döntött arról, ki szerzi meg a harmadik, továbbjutást érő helyet. A mieink összeszedett játékkal kezdtek, az ellenfél minden hibáját kihasználták, így viszonylag hamar játszmaelőnybe kerültek (25-16).

A második szettben is a mieink kezében volt a siker kulcsa, ám a játékvezetők kissé belenyúltak a mérkőzésbe, amikor a mieink játszmalabdájánál egy szabálytalan pontot adtak meg az azerieknek. Az ellenfél élt is lehetőséggel és egyenlíteni tudott (26-28).

A harmadik játékrész kezdetén kissé beragadtunk, de a hajrára visszakapaszkodott a magyar csapat. A felvonás végén Sándor okos meglátásainak köszönhetően ismét játszmaelőnybe kerültünk (25-22).

A negyedik játszmában hamar sikerült biztos előnyt szerezni, amit már nem tudott ledolgozni az azeri csapat. 12-10-től kezdve fokozatosan növelte a magyar együttes az előnyét, majd a végén Horváth és Pallag vezérletével a győzelmet is sikerült kiharcolni, az első meccslabdát értékesítettük egy remek sáncolással (25-16).

A magyar női röplabda-válogatott 28 év után nyert újra meccset az Európa-bajnokságon, ez pedig továbbjutást ért, ott vagyunk a legjobb 12 között – 1987-ben a 10. helyen zártunk. A negyeddöntőért vívott meccsen Németország lesz a mieink ellenfele.

Jan De Brandt így értékelt a hunvolley.hu-nak:

Megérdemeltük a továbbjutást, mert nagyon jól játszott ma a csapat és jobbak is voltak az ellenfélnél. Most még nem foglalkozom azzal, hogy mi lesz a következő meccsen. Arra ráérünk majd holnap készülni. Ma este viszont még az ünneplésé lesz a főszerep.

Eredmény – női röplabda-Eb, B csoport, 3. forduló

Magyarország – Azerbajdzsán 3-1 (16, -26, 22, 16)

Magyarország: Vacsi Evelin, Sándor Renáta, Tálas Zsuzsanna, Dobi Edina, Pallag Ágnes, Horváth Dóra, cserék: Kötél Dóra, Széles Petra, Liliom Rita, Szakmáry Gréta, Lévai Vivien

4. játszma (25-16)

Gyerünk lányok, még egy szettet kell behúzni! Miénk is az első pont (1-0). Fordulatos a játékrész, vezettünk 2-0-ra, innen fordított Azerbajdzsán, de már újfent nálunk az előny, Sándor lecsapása után ráadásul kettővel vezetünk (5-3). Szép, egy remek sáncolás után már néggyel vezetünk a technikai szünetnél (8-4). Kisebb zavar a mieink játékában, De Brandt egyből időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben (9-6). Kötél maradt lent a pályán, azonban nem állították meg a játékot, az azeriek pedig megcsinálták a pontot és meg is adták (9-7)… Szerencsére a magyar csapatot nem zavarta meg ez a közjáték, és ugyan most egy szerencsés pontot befújtak az azerieknek, még így is kettővel vezetünk (12-10). Próbálnak közelebb lopakodni az azeriek, de ismét Dobi sáncolt fantasztikusan (14-11). Dobi jelentkezett egy trükkös ejtéssel, néggyel vezetünk a második technikai szünetnél (16-12). Szép, miénk a szünet utáni első pont, az azeri kapitány időt kért és idegesen üvölt (17-12). Horváth szépen fejezett be egy labdamenetet, majd Pallag bombázta emberre a labdát (20-14). Horváth és Pallag szállítják most a pontokat, karnyújtásnyira a győzelemtől (22-16). Pallag bombázza be a labdát, majd Vacsi nyitásával nem tudtak mit kezdeni az azeriek (24-16). Széép! Ott az újabb jó magyar sánc, az első meccslabdát értékesítették a lányok, megvan a győzelem (25-16). Szép volt!

3. játszma (25-22)

Megy a harmadik felvonás, az azerieké az első két pont (0-2). Beragadtunk a játszma elején, a rivális pedig hozta magával a lendületet (0-4). Egy jó sánc és egy jó nyitás, kapaszkodunk vissza (2-4). Két rontott nyitásunk is volt gyors egymásutánban (4-6). Az első technikai szünetnél Azerbajdzsán vezet, meg tudják tartani az 1-2 pontos előnyüket (6-8). Nem sikerül az egyenlítés, sőt, Azerbajdzsán már hárommal vezet (8-11). Tálas egy trükkös megoldással járt túl az ellenfél eszén, de egyből visszaállt a hárompontos különbség (9-12). Feljavult az azeriek játéka a megnyert második játszma óta, nem cifrázzák, de sokkal pontosabbak (11-15). Négypontos azeri előny a második technikai szünetnél (12-16). Jól jöttünk vissza a fojtatásra, szereztünk két gyors pontot (14-16). Tálas ismét megtréfálta az ellenfelet, ezúttal a hálónál (15-16). Mindig, ha feljövümk egy pontra, akkor az azerieknek jön ki a lépés (16-18). Szép, a fontos pontok embere, Horváth üti be az egyenlítő ütést (19-19). Na, már nálunk az előny, időt is kért az azeri kapitány (21-20). Pallag bombázza be a labdát a hosszú sarokba, kettővel vezetünk (22-20)! Sándor üti be a labdát, játszmalabdákhoz jutott a magyar csapat (24-21)! Sándor egy okos ejtéssel nyeri meg a szettet a magyar csapatnak (25-22)!

2. játszma (26-28)

Megy a második játszma, a blokkról oldalra perdült a labda, az azerieké az első pont (0-1). Egyelőre szoros és fordulatos a játszma, fordítottunk, aztán az azeriek is (2-3). 4-2-re is vezetett Azerbajdzsán, innen azonban egyből visszakapaszkodtunk. Utána egy szerencsés ponttal ismét előnybe kerültek, de jött egy rossz nyitás, egál (6-6). Az első technikai szünet magyar vezetésnél érte a csapatokat (8-7). Továbbra is nagyon szoros a játszma, most Kötél bakizott kettőt, előny a riválisnál (9-10). Sikerült fordítani, de egy rossz magyar nyitás után ismét egyenlő az állás (12-12). Most kell észnél leni, kettővel vezet ugyanis Azerbajdzsán (13-15). Így is van, Dobi vezérletével egyenlítünk (15-15). Horváth csinálja meg a pontot, ismét nálunk az előny a technikai szünetnél (16-15). Újabb két szép magyar sánc után jön az azeri pont (18-16). Pallag rontott el egy fogadást, feljött egy pontra az ellenfél, De Brandt időt is kért (19-18). Videózni kellett, de Horváth jól érezte, nem ért a hálóhoz, miénk a pont (20-18). Lendületbe jött Azerbajdzsán, egyenlítettek 22-22-nél, de jól sáncolt a magyar csapat, fontos pontot nyertünk (23-22)! Egyenlít Azerbajdzsán, de a következő pontot Dobi csinálta meg egy ügyes leütéssel, játszmalabda (24-23)! Szabálytalan ponttal egyenlített a rivális, majd ismét előnybe kerültünk, de Sándor rosszul nyitott (25-25). Nagyon izgalmas a csata: miután az azeriek jutottak szettlabdához, Horváth bombázta be a labdát az ellen térfelére (26-26). Újabb játszmalabdához jutott Azerbajdzsán, majd sikeresen sáncolták le a magyar ütést, egyenlítettek (26-28).

1. játszma (25-16)

Megy a meccs, jól kezdtünk, az első két pont a miénk (2-0)! Sándor ütötte rá a labdát az egyik azeri játékosra, majd ők ütötték bele a labdát a hálóba (4-0). Kezdenek felzárkózni az azeriek, három pontot is szereztek, míg mi csak egyet (5-3). Őrizzük a 2-3 pontos előnyt, még úgy is, hogy Horváth szép lecsapása után szerencsés poént szerzett az ellenfél (7-5). Némi videózás után miénk az újabb pont, néggyel vezetünk (9-5). Ellenfelünk elég szétszórt, nem úgy a magyar csapat, próbálunk változatosan játszani, most Sándor ütésével nem tudtak mit kezdeni az azeriek (11-5). Felvillant egy halvány reménysugár az azeriek előtt, de Pallag hamar elvette a kedvüket (12-6). Teljesen szét van esve az azeri csapat játéka, de ezt mi most annyira nem bánjuk. A magyar csapat minden hibát kihasznál, tekintélyes az előnyünk (16-7). Sándor nyúlt bele a hálóba, ajándékpont az azerieknek, de utána javított a magyar válogatott kiválósága (18-8). Három pontot hozott zsinórban Azerbajdzsán, De Brandt időt is kért (18-11). Sérülés miatt állt kicsit a játék, majd hosszú volt az azeri szerva, karnyújtásnyira a szettgyőzelem (21-13). Jó a magyar sánc, játszmalabdához jutott a válogatott (24-15). Ééés, Horváth üti be a második szettlabdát, először nyertünk játszmát ezen az Eb-n (25-16)!

Köszöntöm a kedves olvasókat! Túl vagyunk a himnuszokon, perceken belül kezdenek a lányok. Hajrá, magyarok!

Előzetes: a magyar női röplabda-válogatott előbb Belgiumtól, majd Törökországtól kapott ki az Európa-bajnokságon, így hétfőn délután ki-ki meccset játszik a szintén két zakóval indító Azerbajdzsán ellen. Jan De Brandt, a magyar csapat belga szövetségi kapitánya nem kertelt a vasárnapi meccs utáni nyilatkozatában, amit a hunvolley.hu-nak adott:

Az évszázad mérkőzését játsszuk majd Azerbajdzsán ellen.

A két válogatott eddig mindössze egyszer találkozott egymással, 2007-ben egy olimpiai selejtezőn az azeriek nyertek 3-2-re. Itt az alkalom, a visszavágásra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik