Sport

Röplabda: vereséggel kezdtük az Eb-t

A 28 év után ismét a kontinenstornán szereplő magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott a házigazda Belgiumtól a nyitónapon.

Egyperces gyászszünettel indult a szombat délutáni mérkőzés, a magyar szövetségi kapitány, Jan De Brandt bátyja, Herman hunyt el tragikus hirtelenséggel.

A társházigazda belga válogatott az első játszmában hamar magához ragadta kezdeményezést, és ugyan igazán extrát nem mutattak a vendéglátók, azért így is nagyon biztosan, mindössze 28 perc alatt nyerték meg a felvonást. A második felvonás sajnos még ennél is simább volt, a szerencsével is hadilábon álló magyar csapat elbizonytalanodott, ezt pedig Belgium maximálisan kihasználta, 25-8-cal lett övék szett.

A harmadik játékrészben a magyar csapat sokáig tartotta a lépést erősebb ellenfelével, ám a végére kijött a különbség a csapatok közt. Belgium végül 3-0-ra nyerte meg a mérkőzést.

Nem lesz sok ideje a pihenésre a magyar válogatottnak, vasárnap délután Törökország következik a sorban.

Eredmény – női röplabda-Eb, B csoport, 1. forduló

Magyarország – Belgium 0-3 (15-25, 8-25, 18-25)

Magyarország: Dobi Edina, Sándor Renáta, Pallag Ágnes, Horváth Dóra, Tálas Zsuzsanna, Széles Petra – cserék: Kötél Dóra, Vacsi Evelin, Liliom Rita, Kötél Zsanett, Szakmáry Gréta

3. SZETT

És már megy is a harmadik játékrész, Vacsi nyitása az első momentum. Ismét vezettünk kétszer is, de mindkétszer egyenlítettek a hazaiak (2-2). Sőt, 3-2 és 4-3 is volt ide, de mindig érkezik egy belga válasz (4-4). Sokkal felszabadultabban játszik a magyar válogatott, erre jó példa volt Horváth ütése is, de a Fortunával is lepaktáló belgák először a játékrészben átveszik a vezetést (6-7). Jó ezt leírni: pariban vagyunk a házigazdával. Ellépett kettővel Belgium, de Sándor bombájával tartjuk a lépést (8-9).

Továbbra is bele-belebakizunk egyszerűnek tűnő labdamenetekbe, ezeket a belgák köszönik szépen. Na, nekünk is van egy kis szerencsénk, a belga blokkról kipattant a labda (11-13). Szimpatikus a magyar csapat hozzáállása, ugyan a belgák ismét kezdenek egyre jobban ellépni, de a magyar lányok pontról pontra tüzelik egymást (11-16). Egyre nagyobb a különbség ismét, ráadásul a belgáknak sok esetben szerencséjük is van (13-21). Sándornak készítették le szépen a labdát, nem is hibázott, majd egy okos ejtést is bemutatott – a kettő között volt egy belga pont is (15-22). Na, szép csendben egyre szorosabbá tesszük itt a játszma végét (17-23). Nem lett szoros, Belgium 25-18-ra nyerte meg a játszmát és 3-0-ra a mérkőzést.

2. SZETT

Megy a második játszma, ami egy rossz belga nyitással indult (1-0). 2-1-re is vezettünk, de kissé elbizonytalanodott a magyar csapat, ezt pedig kíméletlenül kihasználja a házigazda (2-5). A belga csapat egyre jobban belelendül, ezzel pedig mintha kissé elvennék a mieink kedvét a játéktól. Ráadásul a közönség is maximálisan mögöttük áll. A mindig biztoskezű Sándor most a pálya mellé célzott (2-8). Na, Sándor most már nem hibázott, a tökéletes előkészített labdát védhetetlenül ütötte be a belga térfélre. Ezután egy fifikás pontot szereztek a belgák (3-9). Maratoni labdamenet végén videózás döntött a pontról, sajnos a belgáké, a blokkról ment ki a labda (3-10).

Két dologban jók eddig a belgák: jól védekeznek, szinte nincs számukra elveszett labda, illetve rendre kihasználják a magyar hibákat. Ez most sajnos meg is látszik az eredményjelzőn (5-13). Egyre több a hiba a magyar csapat játékában, most az üres pályára sem sikerült beütni a labdát (6-16). Na, egy kis magyar siker, Horváth ütése után miénk a blokk, miután a belga fogadást már nem lehetett visszaterelni a pályára (7-16). Szinte tökéletes a belga védekezés, egyelőre nem tudjuk átjátszani a sáncukat (7-20). Hálószaggató ütés Szakmárytól, a belgáké a pont. Kicsit szerelni kell (7-22). Nem is húzták sokáig ezt a játszmát a belgák, nagyon simán nyerték meg a játékrészt, igaz hozzá kell tenni, hogy a magyar válogatott asszisztált ehhez, sok volt a rontás (8-25).

1.  SZETT

Kezdődik a mérkőzés, a magyar csapat  Dobi, Sándor, Pallag, Tálas, Horváth, Széles, Lévai felállásban kezd. A miénk volt az első nyitás, a belgáké az első pont, Pallag blokkjáról pattant ki a labda (0-1). Kettővel is vezettek a belgák, de visszakapaszkodtunk innen. Ismét ellépett két poénnal a magyar csapat, Dobi válaszolt erre (3-5). Egy végletekig kiélezett labdamenet után a belgáké a pont, a sáncról a hálóba pattant a labda. Utána pont beesett a belga nyitás, de Dobi újabb bombája pontot ért (4-7).

Nagyon jól védekeznek a belgák és támadásban is pontosak, kis híján zsinórban három pontot szereztünk, de az utolsó pontot a belgáknak adták, mert az egyik magyar játékos hozzáért a hálóhoz. Kár érte (6-10). Kezdenek ellépni a belgák, a magyar csapat minden hibáját kihasználják, míg nálunk a nyitásfogadás után akadnak gondok a játékban (8-14). Már-már úgy tűnt, sikerült megtörni a belgák lendületét, de hazaiak hárman vetődtek egy veszettnek tűnt labdára, meg is mentették a játékot, sőt, a pontot is megcsinálták (8-15). Dobi vezérletével kapaszkodunk vissza (10-15). Az első rontott nyitás a hazaiaké, majd jön egy magyar hiba, ami után Sándor bombázott be egy ütést (11-17).

Némi tanácstalanság, a játékvezetők nekünk adták a pontot, a belgák visszanézették, nekik volt igazuk, a blokkról ment ki a labda (11-18). Horváth ütése pördült ki a sáncról, így miénk a pont, de utána szép játék után pontot szereznek a belgák, majd ismét a magyar sáncról ment ki a labda (12-20). A játszma vége egyértelműen a belgáké volt, főleg Albrecht élt nagyon, meg is nyerték az első szettet (15-25).

Egyperces gyászszünettel indul a mérkőzés. A magyar kapitány, Jan De Brandt testvére hunyt el tragikus hirtelenséggel. Rá emlékeznek.

Köszöntöm a kedves olvasókat, hamarosan kezdődik a mérkőzés. Épp az imént ért véget a magyar himnusz, most pedig a belgáké szól. Hajrá, csajok!

Előzetes: A Magyar Röplabda Szövetség nagyot húzott 2014 márciusában, amikor kinevezte a női válogatott élére Jan De Brandtot. A belga szakember irányításával stabilizálódott a csapat teljesítménye, sőt, jöttek a bravúrok is, így az együttes hatalmas sikert elérve 28 év után harcolta ki ismét az Európa-bajnoki részvételt.

De Brandt szerződését természetesen meghosszabbította a szövetség, az Eb-re való felkészülés során pedig jött az újabb bravúr: a magyar válogatott megnyerte az Európa Ligát.

Nincs rajtunk nyomás, csak élveznünk kell minden mérkőzést és jól kell szórakozunk. Jó fizikai állapotban vagyunk, az Európa Liga-győzelem pedig komoly mentális erőt adott a csapatnak, hiszen kiválóan játszottunk.

A fentieket De Brandt mondta az MTI-nek az Eb előtt. A mieink a házigazda belgákkal, az EL-döntőben legyőzött törökökkel és az azeriekkel szerepelnek egy csoportban. Az első ellenfél az a Belgium lesz, amely a 14. a legfrissebb világranglistán – a mieink a 40.-ek.

A szombati mérkőzést egyperces gyászszünet előzi meg, ugyanis csütörtökről péntekre virradó este, tragikus hirtelenséggel elhunyt a magyar kapitány, Jan De Brandt bátyja, Herman.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik