Sport

Máris versenyezhetnek a kokainozó kajakosok

Mint ismert, a kajak-kenu válogatott két tagja, így Csipes és Dombvári is fennakadt azon az április 21-én végzett meglepetésszerű doppingvizsgálaton, ahol egyúttal drogtesztet is végeztek. Mindkét kajakos mintájában kokain nyomaira bukkantak az ellenőrök.

Később Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport vezetője kijelentette, egyikük sem követett el doppingvétséget, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szerveztükben a kokainfogyasztás nyomait.

Fotó: MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége azonnali hatállyal felfüggesztette a vétkesek mindennemű anyagi támogatását, míg a  versenyzők válogatott kerettagságát az MKKSZ megszüntette, s a szakmai igazgató a kerettagsággal együtt járó juttatásokat is megvonta az érintett sportolóktól.

Május 11-én az MKKSZ első fokon 10 hónap eltiltással sújtotta Csipes Tamarát és Dombvári Bencét, majd bő egy héttel később enyhítette a büntetést és olyan határozatot hozott, hogy az augusztus végi országos bajnokságon már indulhassanak a kajakosok.

A szövetség tehát diplomatikus döntést hozott, hisz bár az idei válogatókon nem indulhattak, és nem volt esélyük bekerülni az augusztusi, milánói, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó csapatba sem, a riói kvóták a nemzeteknek szólnak, és visszatérésük után mindketten kiharcolhatják az olimpiai indulást.

“Én nem csaltam, hanem hibáztam. Egyszer. Nem vagyok hülye, a kajakozásból élek, nem tehetem tönkre magam. De tizenöt éve ott vagyok minden edzésen meg a versenyeken, mindent megcsinálok. Ez azért elég bizonyíték, hogy milyen életformát választottam” – mondta még május végén Csipes.

Fotó: MTI

Hibázni emberi dolog, ezzel mindenki tisztában van. De kérdés, súlyosabb büntetést kellett volna-e kapnia a két világklasszisnak? Mert ha egy versenyen buknak le, akkor akár karrierjüket is kettétörhetett volna, hisz a szigorú szabályok értelmében évekre el kellett volna búcsúzniuk a kajakozástól.

Felmerül az emberben ilyenkor az is, vajon tényleg nem követik-e el még egyszer ugyanazt a bakit, mert ugye erre nincs garancia. Vétkeztek, és ha újra megteszik, akkor az a magyar kajak-kenu hírnevét is alaposan a mélybe taszíthatja.

Az MKKSZ megadta nekik a bizalmat, szerdától újra közönség előtt versenyezhetnek Szolnokon. És most rajtuk a sor, hogy bizonyítsák, igazi sportemberek és botlásuk már a múlté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik