Sport
baku megnyitó (Array)

A sport művészet, a művészet sport?

Sport24
Sport24

2015. 06. 13. 08:48

Dizájn. Rajzok, festmények, vésetek, formák. Előadás. Tánc, ének, előadás, játék. Ha irunk, a szavak művészetét űzzük. Amikor dinamikusan mozgunk, koordináljuk saját testünk mozdulatait, sportolunk - egy másfajta művészetet hozunk létre. 

Idén júniusban a művészet Bakuban randevúzik a sporttal, Azerbajdzsán fővárosában, a szelek városában az első Európa Játékok megnyitóján.

A kevesebb néha több: a szocsi téli olimpia megnyitójának személytelenül lenyűgöző, túlméretezett, színes káosza után a bakui start kicsinek tűnik, ugyanakkor sokkal barátságosabb, kedvesebb és csodálatosabb a különböző sportágak, a művészetek, a nemzetek, az érzelmek és a történelem patchworkjével. Azerbajdzsán történelmével, és a mi történelmünkkel, itt Európában.

Mindenkit szívesen látnak itt, a nap 24 órájában, Azerbajdzsán híres szőnyegein, amelyek mintáit több, mint ezer táncos szoknyája rajzolta ki. Majd a stadionba érkezett a fáklya, egy látássérült paralimpiai bajnok cselgáncsozó, Ilham Zakiyev kezében, akit a taekwondo kétszeres olimpiai bajnoka, Said Guliyev kísért.

 Fotó: MTI/EPA

Nazirami írott történetei, amelyeket miniatűr festmények is megőriztek az utókor számára, ezúttal előadóművészeken és nagy, festett paneleken keresztül elevenedtek meg. Egy nagy gránátalma is kinyílt a magasban: a bőség, az újjászületés, a szeret és a szerencse jelképe gránátalmamag-szíveket szórva a levegőbe.

Aztán felvonultak az országok: direkt erre az eseményre tervezett egyenruhában, és egy-egy hölgy vezette őket, szupermodern ruhában, amelyet azeri népművészeti motívumok szőttek át. Aztán visszatértünk a gyökereinkhez, és Zeusz elrabolta Europét, hogy aztán megszülethessen az Öreg Kontinens.

Sport és művészet kéz a kézben, együtt fejezik ki a fair play-t, a toleranciát, az erkölcsöt és más univerzális értékeket. Ezt fejezte ki John Lennon Imgaine című száma is a mai pop szakma egyik legjobb előadóművésze és énekese, Lady Gaga szenvedélyes és érzelmes tolmácsolásában, amely az este titkos meglepetése volt mindenki számára.

Egy multi-sport esemény olyan, mint egy összművészeti alkotás. Alkossunk sportot, alkossunk művészetet. Merítsünk ihletet! A függöny felgördült, kezdődhet a show – terjesszen gránátalma-szeretet egész Európában!

Mihályi Petra

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.