Sport

Gyárfás: Nem veszíthetünk az olimpiai pályázattal

Tarlós István, Gyárfás Tamás (Array)
Tarlós István, Gyárfás Tamás (Array)

Az úszószövetség elnöke szerint már a felkészüléssel is nyerünk. Kovács István úgy véli, történelmi pillanat ez az ország életében.

Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter határozott, alapos, jól kimunkált anyagnak nevezte a Magyar Olimpiai Bizottság előtt szerdán ismertetett megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek szerinte “komoly alapjai vannak”.

A védnöki testület tagja hozzátette: az időzítés is segíti a magyar rendezést, mert egyrészt az Agenda 2020 kedvez az olyan közepes városoknak, mint Budapest, továbbá a már megtörtént fejlesztések, Magyarország fejlődés pályája is kedvező. Kiemelte, emellett “tudjuk, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetni” olimpiarendezés terén, más városok ugyanis már megfizették a tanulópénzt – utalt Athén esetére.

A gazdasági szakember hangsúlyozta, Budapest esélyeit növeli, hogy az országban olyan fejlesztések valósultak meg az elmúlt 15 évben, amelyek szintén szükségesek a rendezéshez. Oszkó Péter szerint szabad annyi pénzt infrastruktúra-fejlesztésre fordítani, amennyi a megvalósíthatósági tanulmányban szerepel, mert az ilyen fejlesztés más társadalmi problémák megoldására is pozitív hatással van. Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy mindezt akkor lehet megcsinálni, ha az ország gazdasági növekedése folyamatosan 3 százalék körül marad.

“Ez azonban nem csak Magyarországtól függ” – húzta alá a volt pénzügyminiszter.


Tarlós István és Gyárfás Tamás kézfogója a szerdai sajtótájékoztatón
Fotó: MTI 

A védnöki testület több tagja szintén az olimpiarendezés támogatása mellett szólalt fel. Dénes Ferenc sportközgazdász például a tanulmány erényeként említette, hogy a gazdasági hatásoknál – például a várható turisztikai bevételeknél – olyan konzervatív becslést ad, amely közel van a valósághoz.   

“Az olimpiarendezés 0,1-0,3 százalékos gazdasági növekedést biztosít az országnak” – fűzte hozzá.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint “az olimpiai pályázattal semmiképpen nem veszthetünk, még akkor sem, ha esetleg nem nyerünk 2024-ben, mert már a felkészüléssel is nyerünk” – utalt arra, hogy a Dagálynál magvalósuló víziközpont is tulajdonképpen már az olimpiai pályázat része.

Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó úgy látja, történelmi pillanat ez nemcsak a magyar sport, hanem egész Magyarország életében. Véleménye szerint egy olimpiarendezés azért is előnyére válna az országnak, mert növekedne az emberek boldogságérzete, s évtizedekre visszaadná a nemzeti büszkeséget és önbizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik