Sport

Megszólalt a két kokainozó kajakos

kajakozók (Array)
kajakozók (Array)

Csipes Tamara és Dombvári Bence egyaránt összetört, de úgy érzik, tanultak az esetből és átvészelik a tíz hónapos büntetést.

“És ha mondjuk egy pozitív doppingtesztet kaptam volna vissza, akkor élve elástam volna magam. Mert az csalás. Én nem csaltam, hanem hibáztam. Egyszer. Nem vagyok hülye, a kajakozásból élek, nem tehetem tönkre magam. De tizenöt éve ott vagyok minden edzésen meg a versenyeken, mindent megcsinálok. Ez azért elég bizonyíték, hogy milyen életformát választottam. Vannak magánéleti problémáim, mint bárkinek, vannak hullámvölgyeim, és nem vagyok más ember attól, hogy néha a reflektorfénybe keveredek” – fogalmazta meg Csipes Tamara a hvg.hu interjújában a kokainfogyasztásával kacsolatos gondolatait.

 Csipes Tamara és Dombvári Bence megbánta amit tett
Fotó: MTI 

Korábban beszámoltunk róla,a kajak-kenu válogatott két tagja, így Csipes Tamara és Dombvári Bence is fennakadt azon az árpilis 21-én végzett meglepetésszerű doppingvizsgálaton, ahol egyúttal drogtesztet is végeztek. Mindkét kajakos mintájában kokain nyomaira bukkantak az ellenőrök.

Dombvári kicsit másképp vélekedett az esetről. “Én teljesen más vagyok, mint Tami. Nem mondhatom el azt magamról, hogy mindig százszázalékosan olyan életmódot éltem, amibe nem lehet belekötni. Tanultam belőle mindenesetre. Lehet, hogy pont jókor kaptam” – fogalmazott a világbajnoki ezüstérmes.

Hol lét, hol nem lét

A kajakosok egy hétvégi buli alkalmával “csúsztak meg” és az azt követő kedden, a Dunavarsányi Edzőtáborban “lepte meg” őket a doppingvizsgálat. Tudni kell, azoknak az élsportolóknak, akik állami támogatásban részesülnek, a “zéró tolerancia” elve miatt rendkívül szigorú szabályok szerint kell élniük. Folyamatosan ki kell tölteni egy úgynevezett „hollétit nyilvántartást”. Ebben minden nap meg kell jelölniük egy órát, amikor biztos, hogy az adott helyszínen utolérhetőek. Hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon is, az év 365 napján. Ennek van magyar és nemzetközi verziója. A Dombvári, Csipes szintű sportolóknak mind a kettőt ki kell töltenie. Ez alapján bármikor ellenőrizhetik őket a Magyar Antidopping Csoport munkatársai, de a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) bárhol a világon utolérheti őket edzőtáborok, de nyaralások alkalmával is. A sportoló bármikor köteles mintát adni, de de már azzal is doppingvétséget követ el, ha nincs az adott órában a megadott helyen.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága első fokon 10 hónap eltiltással sújtotta a kajakos Csipes Tamarát és Dombvári Bencét, akiknek drogtesztje pozitív eredményt hozott. A drog nem doppingvétség, így a szövetség is fegyelmi vétségként kezeli az ügyet.

A teljes interjú itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik