Sport

Világbajnoki címre tör Orbán Viktor példaképe

Lubics Szilvia (lubics szilvia, )
Lubics Szilvia (lubics szilvia, )

Lubics Szilvia háromgyermekes fogorvosnő szombat reggel tíztől 24 órán keresztül futni fog Torinóban. Rajta kívül tíz másik magyar is ezt teszi.

Lubics Szilvia neve akkor vált országosan ismertté, amikor idén februári évértékelő beszédében a kormányfő “első példaképének” nevezte. Addig széles e hazában szinte senki sem ismerte, jobbára csak a sportsajtó foglalkozott vele. Vagy még az sem. Mert végül is kit érdekel, ha valaki miközben dolgozik, háztartást vezet, három gyereket, két kutyát és egy férjet lát el nap, mint nap, képes testét és tudatát olyan szintre fejleszteni, összhangba hozni, hogy mondjuk hegyen-völgyön, megállás nélkül elfusson az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig?

 2014: Lubics Szilvia, az Akropolisz lábátnál, a Leonidász király Spárta főterén álló szobra fel tart
Forrás: facebook.com/szilvia.lubics 

A magyar indulók:

Férfiak: Lajkó Csaba, Veress Béla, Sárosi Gyula, Pula Tamás, Török-Ilyés László, Máthé Zoltán.
Nők: Lubics Szilvia, Máténé Varju Edit, Vajda Anita, Vágó Boglárka, Csákány Krisztina.

Lubics Szilvia 2003 óta fut, 2006 óta indul ultratávokon is. A Spartathlonon és az Ultrabalatonon pályacsúcstartó, 6-, és 12 órán pedig országos csúcsa van; eredményei közül 3 Spartathlon győzelmére a legbüszkébb. Meg arra, hogy most húgával egyszerre a válogatott tagja.

24 órás világcsúcs:
Nők:  
Mami Kudo (japán) 255.303km – 2011
Férfiak: Yiannis Kouros (görög) 303.506km – 1997

Márpedig a fogorvosnő ezt már többször is megtette. Utoljára tavaly szeptemberben teljesítette a 246 kilométert – 26 óra 53 perc – és amellett, hogy a női Spartathlon toronymagasan megnyerte  – immár harmadszor -, csupán egy órányira maradt le a férfi dobogótól. 

Most nem Görögországban kell fusson, hanem Torinóban. Viszont kilométerben közel ugyanannyit. Szombaton tíz órakor rajtol ugyanis a 24 órás futás világ- és Európa-bajnoksága, ahol Lubicson kívül Magyarországot tíz ultramaratonista képviseli. Mivel a címvédő Jon Olsen és Mami Kudo nem indulnak, így mindenképpen trónfosztás lesz.

A nemzetközi szövetség honlapja úgy jósolja, a férfiaknál a japán Yoshikazu Hara, a nőknél – most tessék figyelni! – a magyar, de amerikai színekben versenyző Nagy Katalin az esélyes, lévén tavalyról ők rendelkeznek a legjobb egyéni eredménnyel. A Gyöngyösről elszármazott, a floridai Sarasotában élő hölgy 243.720 kilométerrel tartja december óta az amerikai 24 órás rekordot, így valóban favoritnak számít.

Megjegyezzük, mi azért az IAAF-nél sokkal jobban bízunk a mi Lubics Szilviánkban, mert neki 24 órán a legjobbja 232,5 km. (2012., Sárvár). “Célom, hogy kihozzam magamból azon a napon a maximumot. Szeretnék egyéni csúcsot futni”– fogalmazott a fogorvosnő facebook oldalán.

A Nagykanizsán élő hölgy ötödször képviselheti hivatalos formában hazánkat. Eddig 24 órás versenyen 2010-ben Brieve-ben és 2013-ban Steenbergenben, 100 km-en pedig 2007-ben Winschotenben, és 2009-ben Torhoutban volt a magyar válogatott tagja. Ahogy fogalmaz:” Számomra felettébb felemelő érzés mindez, mert ilyenkor nem csak magam miatt futok, hanem egy csapatért és ez plusz erőt, extra motivációt ad”.

 Lubics Szilvia, a példakép, három gyermekével
Forrás: facebook.com/szilvia.lubics 

Hogy keretbe foglaljuk történetünket meg kell jegyezzük, “rohadt bonyolult” világban élünk… A szimpatikus anyuka – aki valóban példakép, az akaraterő, a munkába vetett hit és az ember számára semmi sem lehetetlen ékes bizonyítéka – az évértékelő után egy interjúban úgy fogalmazott, annyi tennivalója van, hogy nem fordít különösebb figyelmet olyan dolgokra, mint például a politika. Eközben a miniszterelnök piedesztálra emeli, míg mi, újságírók, ahhoz, hogy egy ilyen extrém sportág, elképesztő akaraterővel megáldott versenyzőire és személyesen rá is fel tudjuk hívni a figyelmet, egyenesen Orbán Viktor nevét hívjuk segítségül…

Mert mondják meg őszintén: ezt a cikket lekattintották volna, mondjuk olyan címmel: Világbajnoki címre tör Lubics Szilvia?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik