Sport

Harmadik éve küzd a menedékjogért az olimpikon

Facinet Keita (facinet keita)
Facinet Keita (facinet keita)

A guineai Facinet Keita a londoni olimpia kudarca elől menekült. Azóta harcol a családjáért, gyerekeiért.

A guineai Facinet Keita +100 kilóban indult a londoni olimpia cselgáncs versenyén. Sok siker nem kísérte a szereplését, mert első meccsén, a 2. selejtezőben öt perc alatt elverte őt a guami Ricardo Blas Jr. (A mi Bór Barnánk 7. lett végül.) Mindez nem is lenne érdekes, ha Keita sporttárs nem szökött volna el az olimpiai faluból veresége után azzal a magyarázattal, hogy mivel edzője azt mondta neki, úgy versenyzett, mint egy csecsemő, ha hazamenne, úgy őt ezért biztosan “kinyírják” – számolt be a dailymail.co.uk.

Keita amúgy hazájában nagy népszerűségnek örvendett az olimpia előtt. Öt bajnoki címet nyert és rendszeres médiaszereplő volt, így az elvárás hatalmas volt vele szemben. A megnyitón ő vitte nemzete zászlaját, ami nem mindenkinek adatik meg.

A szökés után sportoló három hónapig bujkált, majd feladta magát hatóságoknak, és egy menekülttáborba került. Felesége azonnal elvált tőle, hogy neki és két gyerekének ne legyen bántódása. Keita eközben kétszer adott be menedék iránti kérelmet, de mindkét alkalommal elutasították. A  második negatív válasz után azt is hozzátették, hogy 2013. december 17-ig el kell hagyja az országot.

 Facinet Keita gyerekekkel foglalkozik
Forrás: dailymail.co.uk 

A judós azonban ravasz volt, felszállt egy Ghánába tartó gépre, de érkezéskor kibökte, sajnos nem rendelkezik a megfelelő úti okmányokkal, így még “postafordultával” visszatért Angliába. 2014 márciusa óta edző Stoke-on-Trentben. Állítja, azóta új életet épített Angliában és megpróbál újra menedékjogot kérni, mert csak úgy van esélye a családegyesítésre.

Az angol sajtó minden bizonnyal azért kapta fel a témát, mert a bevándorlás kérdése ott is napi téma. Meg azért mert a bevándorlási hivatal tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy: “Minden eset egyedi, így soha nem rutinszerűen járnak el. Az Egyesült Királyság büszke történelmére és menedéket biztosítani azoknak, akiknek szükségük van a védelemre. Akikről azonban az derül ki valakiről, hogy nem szorulnak védelemre, azoktól elvárjuk, hogy hagyják el az országot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik