Sport

Tönkreteheti Győr tüdejét az evezős versenypálya

püspökerdő (püspökerdő)
püspökerdő (püspökerdő)

Az Arrabona Városvédő Egyesület tiltakozik a beruházás ellen.

Az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül, véleményük szerint az evezős pályát nem szabad a tervezett helyen megépíteni, a Püspökerdőbe tervezett rekreációs központtal együtt indokolatlanul nagy területen károsítja Győr legnagyobb összefüggő zöldterületét.

Mint írják, okosabb lenne a jövőre nézve arborétummá, aktív pihenésre alkalmassá tenni a teljes területet, mintsem feláldozni a profit oltárán. 

Az alábbiakban változatlanul közöljük az Arrabona Városvédő Egyesület közleményét.

“A sajtóból tudjuk, hogy az EYOF-hoz kapcsolódó beruházások keretében megvalósítandó evezős versenypályát a Mosoni-Duna holtág mellett, a Püspökerdő jelentős részét elfoglalva, természetvédelmi területen fogják megépíteni.

Az Arrabona Városvédő Egyesület álláspontja szerint az evezős pályát nem szabad a tervezett helyen megépíteni, a Püspökerdőbe tervezett rekreációs központtal együtt indokolatlanul nagy területen károsítja Győr legnagyobb összefüggő zöldterületét. Megengedhetetlen, hogy a városvezetés profitéhségének köszönhetően folytatódjon a rombolás, amely eddig csak a műemlékeinket veszélyeztette, s most már a természetvédelmi területeinket sem kíméli.

A hivatalos indoklás szerint azért nem a holt Rábcán valósul meg a beruházás, mert az drágább, és ezért a Püspökerdőt is hajlandóak beáldozni.

Pedig van ennél olcsóbb megoldás is: a 80-as években új medret építettek a Mosoni-Dunának, a Szúnyog-sziget keleti végétől a Rábca torkolatáig, melynek vize lassú folyású, és megépülésekor kiválóan alkalmasnak találták nemzetközi evezős versenyek megrendezésére. Ez a szakasz ma is adott, nem kell helyette újat kitalálni.

A Püspökerdő Győr tüdeje. Okosabb lenne a jövőre nézve arborétummá, aktív pihenésre alkalmassá tenni a teljes területet, mintsem feláldozni a profit oltárán. Többek között őshonos fajták telepítésével, idegenforgalmi célokat kiszolgáló parkká alakíthatnánk, ahol a városi családok számára is egy csodálatos pihenőhely jöhetne létre.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik