Sport

Síző ilyen lassú talán még sose volt

Makeleta Stephan (makeleta stephan, )
Makeleta Stephan (makeleta stephan, )

A tongai Makeleta Stephan síszövetséget alapított, hogy kijusson a faluni északisí-világbajnokságra. A versenyző természetesen a mezőny végén kullogott, kis túlzással gyalog is hamarabb beért volna a célba.

A faluni északisí-világbajnokságon a klasszikus stílusú sprint selejtezőivel folytatódott a sífutó program. A rajtnál fellelhető volt a tongai Makeleta Stephan is.

A számot a lengyel Justyna Kowalczyk nyerte 3:24.89-es idővel, míg a tongai versenyző 11 percnél is többet töltött a pályán. Szerencsétlen versenyző bukdácsolt és látszott, hogy nem teljesen uralja a helyzetet.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Stephan Tonga első versenyzője, aki részt vesz az északisí-vb-n, ám ehhez előtte meg kellett alakítania a tongai síszövetséget. Ez a tavalyi év végén sikerült is neki, így januárban elkezdhette az edzéseket. Több mint 20 éve Németországban él, így hóhiánnyal sem küszködött a sportoló.

Magyar vonatkozása is van, ezeknek a próbálkozásoknak, hiszen Kembe Sorel-Arthur (kongói apa és magyar anya gyermeke), 2004-ben megalapította a kongói vívószövetséget és annak egyetlen tagjaként kijutott az athéni olimpiára. Kembe Sorel egyébként nyolcéves korától tíz éven át gyakorolta a kardvívást, majd a Honvéd versenyzőjeként Magyarországon számos díjat nyert, többek között egyéni junior magyar bajnok is volt. 2004-ben az Afrikai Bajnokság megnyerésével kvalifikált az athéni olimpiára.

Stephan nem az első tongai sportoló, aki feltűnést kelt, hiszen Bruno Banani, ugyancsak Tongából származik. Ő a szánkózást próbálta ki éles körülmények között.

Persze akadnak Tongán kívüli próbálkozók is: ki ne emlékezne például Erikre, az angolnára vagy éppen Eddie-re, a sasra?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik