Sport

Borkai Zsolt meggyőzné az ellenzéket

borkai zsolt (mob, borkai zsolt, )
borkai zsolt (mob, borkai zsolt, )

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a legfontosabb feladat, hogy meggyőzzék a lakosság azon 40 százalékát, amely jelenleg nem támogatja a budapesti olimpia ügyét.

A MOB elnöke a Digi Sport keddi Reggeli Start című műsorában úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy az emberek politikától mentesen, csak a tények alapján alakítsák ki álláspontjukat. Ezért kell megismertetni velük, hogy az Agenda 2020 milyen lehetőségeket biztosít Magyarországnak.

Borkai Zsolt hangsúlyozta: az olimpiai pályázat széles társadalmi támogatottság elérése azért lényeges, mert a rendezési szándéknyilatkozat benyújtása után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy független közvélemény-kutató céggel megvizsgáltatja a jelentkezők országában, hogy milyen mértékű a lakosság körében a támogatottság, s ennek függvényében dönt arról, kiket hív meg a pályázatra. Az Ipsos hétfőn ismertetett januári felmérése szerint a magyar lakosság hatvan százaléka támogatná, ha Budapest megpályázná a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogát. 

 
Borkai Zsolt (középen) sportolóként és hivatalból is olimpia párti – akárcsak Gyurta Dániel
Fotó: mob.hu 

Ezért a MOB már dolgozik azon az ütemterven, hogy személyes megjelenésekkel milyen eseményeken, rendezvényeken képzelik el a társadalmi párbeszédet, a gazdasági szereplők tájékoztatását az olimpiai pályázattal kapcsolatban. Ebbe azokat a sportolókat, sportvezetőket és gazdasági szakembereket vonják be, akik elkötelezettek az olimpia megrendezése iránt. Az ütemtervet az elnök jövő kedden terjeszti az Olimpiai Védnöki Testület elé.

A további menetrendről Borkai még annyit mondott, augusztus végére-szeptember elejére tervezi összehívni azt a MOB-közgyűlést, amely a szándéknyilatkozat beadásáról dönt majd. Hozzáfűzte: ehhez kell még a Fővárosi Közgyűlés döntése, valamint a kormánygarancia, ezek együtt szeptember első hetében lehetnek meg, s akkor szeptember 15-ig be lehet nyújtani a szándéknyilatkozatot. 

A MOB közgyűlése pénteken döntött arról, hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

A pályázati folyamat NOB által meghatározott főbb állomásai:

jelentkezési szakasz:
2015. szeptember 15. – a jelentkezés határideje
2015. október 7-9. – a NOB információs szemináriumot tart a jelentkező városoknak Lausanne-ban
2016. január 8. – a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje
2016. március – a NOB munkacsoportja egyeztet a jelentkezőkkel
2016. április/május – a NOB végrehajtó bizottsága megnevezi a pályázó városokat
2016. május – a kiválasztott városok megkapják az új kitöltendő dokumentációt
pályázati szakasz:
2016. augusztus 5-21. – a pályázó városok megfigyelőként részt vesznek a riói olimpián
2016. november/december – a pályázó városok részt vesznek a riói szervezők jelentéstételén Tokióban
2017. január – a pályázati dokumentáció és a garancialevelek benyújtásának határideje
2017. február/március – az értékelő bizottság helyszíni látogatásai
2017. június – a NOB közzéteszi az értékelő bizottság jelentését
2017. június – a pályázók a NOB-tagságnak nyújtanak tájékoztatást 
2017 nyara – a pályázó városok utolsó prezentációja a NOB limai közgyűlésén, az utolsó értékelő összegzés, a 2024-es játékok rendezőjének kiválasztása

   

Ajánlott videó

Olvasói sztorik