Sport

260 év után megtört a jég a skót golfklubban

annika sörenstam (annika sörenstam)
annika sörenstam (annika sörenstam)

Hét nő, köztük Anna brit hercegnő felvételét jelentette be kedden a világ egyik legrangosabb golfklubja, a skóciai Royan and Ancient, amely 260 éves történetében mindeddig csak férfiakat tűrt meg tagjai sorában.

A hét tiszteletbeli női tag között három brit, két amerikai, egy svéd és egy francia szerepel, II. Erzsébet királynő lánya kivételével mindannyian a golfsport kimagasló alakjai.

Bár Anna hercegnő sohasem golfozott versenyszerűen, a R&A Golf Club kapitánya, George Macgregor indoklása szerint “erősen kötődik Skóciához, és az olimpiai mozgalomban végzett munkájával nagy elkötelezettséget mutat a sport fejlesztése iránt”.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Anna hercegnő immár a brit királyi család negyedik olyan tagja, aki belépővel rendelkezik a tekintélyes St. Andrews-i golfklubba. A másik két brit női tag Laura Davies és Belle Robertson.
    
A legismertebb új tagok között van minden idők legsikeresebb női golfozója, a svéd Annika Sörenstam, aki pályafutása során 90 tornát nyert és 22 millió dollárt keresett. Nyolcszor választották az év legjobb női játékosának, és 2003-ban ő volt az első nő a második világháborút követően, aki férfi viadalon indulhatott. 

Az amerikai golfozónők közül elsőként Renee Powell és Louise Suggs nyert bebocsátást a férfiak egyik utolsó nagy-britanniai bástyájába. Felvették a klubba a francia Lally Segard-t is. 
    
Macgregor kapitány közleményében történelminek nevezte a keddi napot a klub életében, és hangoztatta, mennyire büszkék arra, hogy tagjaik sorában tudhatnak számosat az elmúlt évek legjelesebb női golfozói közül. A skót golfklub szeptemberben döntött nők felvételéről. A klub 2500 tagjának több mint háromnegyede vett részt a szavazáson, és a voksolók 85 százaléka támogatta a női tagok felvételét. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik