MOB-közgyűlés (mob-közgyűlés)
Sport

Olimpia 2024: eljött a mi időnk

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint felelősen kell eljárni Budapest és Magyarország olimpiai pályázatával kapcsolatban, ez pedig akkor lehetséges, ha a megvalósíthatósági tanulmány megmutatja a realitásokat, és társadalmi párbeszédre is sor kerül.

A sportvezető erről a Nemzeti Sport vasárnapi számában megjelent interjújában beszélt azután, hogy a MOB közgyűlése pénteken elfogadta az olimpiai bizottság és a Borkai Zsolt által felkért sport-, és gazdasági szakemberekből álló Olimpiai Védnöki Testület közös, az olimpiai pályázat előkészítésére irányuló határozati javaslatát.

A MOB elnöke azt mondta, a szavazáson egyértelmű igenre számított, ugyanakkor jelezte, az olimpia nemcsak sportesemény, hanem gazdasági és társadalmi kérdés is.
    
“Mi a társadalmi felelősségünk tudatában, egész ország iránti felelősségérzettel tesszük meg javaslatainkat. Az olimpiarendezésről, illetve a pályázásról alapos előkészítés után felelős döntést kell hozni” – nyilatkozta Borkai, s hozzátette, ehhez van szükség a megvalósíthatósági tanulmányra és a társadalmi párbeszédre, mert mint mondta, “jó döntést így hozhat Magyarország, ez a meggyőződésünk.”


Fotó: mob.hu

A MOB-elnök szerint csak akkor szabad pályázni, ha az gazdaságilag racionális, előnyös, és garantálható a társadalmi konszenzus. “Ha bármelyik feltétel nincs meg, tilos pályázni” – jelentette ki Borkai Zsolt, s felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi párbeszéd közös megszervezésére felkérték “az Akadémiát, az Iparkamarát, a gyáriparosokat, a vállalkozók szervezetét, mindenkit, aki érdemben hozzá tud tenni a gondolathoz.”
    
A tornászként olimpiai bajnok sportvezető azt mondta, elvben előfordulhat, hogy Magyarország mégsem pályázik a 2024-es játékok megrendezésére, de szerinte “egyetlen küzdelembe sem szabad a vereség esélyét latolgatva belevágni.”


Fotó: mob.hu

A MOB elnöke kitért a 2002-ben elkészült megvalósíthatósági tanulmányra, amely néhány kritikus feltétel teljesülése esetén reálisnak tartotta a budapesti olimpia gondolatát. “Az azóta eltelt 13 évben számos feltétel teljesült, elég, ha a megvalósult beruházásokra gondolunk” – mondta Borkai, s hozzátette, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elfogadott Agenda 2020 reformcsomag jelentősen könnyített a feltételeken.

“A NOB úgy döntött, olcsóbb, megtérülő játékokat akar 2020 után. A gazdaságos olimpia forradalmi változás, Magyarországnak pedig történelmi esély. Az időzítés mindig fontos, most nem alaptalanul gondolhatjuk, eljött a mi időnk.”

Borkai Zsolt a Budapest mellett szóló érvek felsorolásakor megemlítette az elmúlt években, számos sportágban megrendezett “minden szempontból sikeres” magyarországi világversenyeket. 
 
A MOB elnök szerint “ha jól csináljuk”, az olimpia segítheti az ország felemelkedését, fejlődését, növekedni tud a gazdaság, munkahelyek jönnek létre, megépülnek utak, hidak, vasúti pályák. 
    
“Mi most azt javasoljuk: ne rettenjünk meg. Csak az a verseny nyerhető meg, amelyen elindulunk” – mondta Borkai Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékaikkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.