Sport

Super Bowl: ennél jobb meccset idén már nem látsz

super bowl (super bowl)
super bowl (super bowl)

A címvédő Seattle Seahawks és a háromszoros bajnok New England Patriots csúcsmeccse zárja az amerikaifutball-szezont.

Az előző kiírásban a liga legjobb védelmével rendelkező Seattle a legjobb támadósorral és irányítóval felálló Denverrel nézett farkasszemet a Super Bowlon. Idén sem sokkal másabb a helyzet, a különbség mindössze annyi, hogy ebben a szezonban a New England Patriots szállította az egyik legjobb eredményeket az offense-ben.

A Seahawks mindössze 254 pontot engedett az alapszakasz 16 mérkőzése során az ellenfeleknek, míg a Patriots a negyedik legtöbb pontot érte el, szám szerint 468-at.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Mivel a Patriots támadósora és a Seahawks védelme nagyjából egyformán erős, a mérkőzés végkimeneteléről vélhetően az dönt majd, a bostoniak védekező egysége mennyire tudja megfogni Russell Wilsonékat.

Természetesen a tengerentúlon két párharcra szűkítik le a meccset. Egyrészt a két irányító, Wilson és Brady összecsapására, hiszen a két irányító ha stílusban nem is hasonlít egymásra, eredmények szintjén mindenképp, ugyanis Tom Brady az első három szezonjában hasonló eredményeket hozott össze, mint Wilson.

A másik különmeccset Brady és a Seattle védelmének oszlopa, a cornerback Richard Sherman vívhatja, akitől szinte már rettegnek az NFL irányítói, hiszen minden labdát képes levadászni a levegőből.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A kisebb megfázással küzdő Brady egyébként negyedik diadalával történelmet írhat, ugyanis utolérné az irányítók között négyszeres győztesként csúcstartó Joe Montanát (San Francisco 49ers) és Terry Bradshawt (Pittsburgh Steelers). Ugyanez igaz Bill Belichick vezetőedzőre, aki azt a Chuck Nollt fogná be, aki a Pittsburgh Steelers csapatát vezette négyszer bajnoki címre a 70-es években.

A Seahawks pedig a kilencedik együttes lehet, amely egymást követő két Super Bowlon diadalmaskodik. Külön érdekesség, hogy ez a bravúr legutóbb éppen a Brady-Belichick páros által fémjelzett Hazafiaknak sikerült tíz évvel ezelőtt.

A fogadóirodák szinte teljesen ugyanolyan esélyt adnak mindkét gárdának, a William Hill például mindkét csapat sikerére 1,91-szeres pénzt fizet. A kiegyensúlyozott erőviszonyokat támasztja alá, hogy mindkét együttes 12 győzelemmel és 4 vereséggel nyerte meg saját főcsoportját az alapszakaszban.

A találkozó magyar idő szerint hétfőn 0.30-kor kezdődik az arizonai Glendale-ben, ahol 2008 után másodszor rendezik meg a Super Bowlt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik