Sport

Tömeges szén-monoxid-mérgezés Budapesten

Többen is rosszul lettek egy U14-es jégkorong-mérkőzés után. Bezárták a pesterzsébeti jégcsarnokot.

A jegkorongblog.hu cikke szerint szombaton tömeges szén-monoxid-mérgezés történt a pesterzsébeti jégcsarnokban. Délután MTK-KMH U14-es mérkőzést rendeztek, az összecsapás után pedig több gyerek is fejfájásra panaszkodott. A pályára lépő játékosokat kivizsgálásra a Heim Pál Kórházba szállították és bent is tartották őket.

Nem sokkal a találkozó után megérkezett a Katasztrófavédelem, a Tűzoltóság és a mentők, a csarnokot pedig bezárták.


Fotó: esmtkjegcsarnok-pesterzsebet.hu

Preisinger Gábor, a KMH Budapest vezetőségi tagja nyilatkozott a jegkorongblog.hu-nak és elmondta, már a meccs alatt is feltűnő volt, hogy a rolbás (a jégfelújító gép kezelője) szellőzteti a létesítményt, de nem tudták miért.

„Amikor a lefújás után körülbelül 30 perccel lefényképeztem a CO-mérőt, 191-es értéket mutatott. Mint a rolbás kérdésemre elmondta, a műszer a mérkőzés alatt folyamatosan jelzett. Elmondása szerint a második harmadban a csarnok CO-szintje túllépte a kiürítési határértéket. Mint mondta, ekkor 208-ra ment fel, a csarnokot 200-nál ki kell üríteni. Erről a csapatoknak nem szóltak, és engedték, hogy a gyerekek lejátsszák a hátralévő nagyjából másfél harmadot. Szombaton délután a pályára lépő összes játékost megvizsgálták, majd benntartották a Heim Pál Kórházban. Több játékosnál nagyon magas értéket mértek, ők oxigénmaszkban fekszenek a különböző osztályokon, mert a toxikológiai osztályt hamar megtöltötték a jégkorongozók. Felnőttek is vannak a mérgezést szenvedők között, benntartották például az MTK edzőjét is. Nem tudom, ki hozhatott olyan döntést, hogy a jégcsarnokot a magas szén-monoxid szint ellenére nem ürítik ki, de az biztos, hogy a KHM az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz” – mondta.

A Katasztrófavédelem vizsgálatai szerint minden bizonnyal a nyáron felújított kompresszorházban alakult ki „technológiai probléma” és a szellőzőrendszer is érintett lehet. A Tűzoltóság jelezte, a jégcsarnok akkor nyithat ki, ha teljes körűen kivizsgálták a problémát és százszázalékos biztonsággal működik a hűtőrendszer.

Mindez azt is jelenti, hogy vasárnap biztosan nem rendezik meg Pesterzsébeten a Ferencváros-DAB MOL Liga-mérkőzést, de a zöld-fehérek keddi mérkőzését is át kell helyezni. A fővárosi együttes felnőttcsapata minden bizonnyal a népligeti sátras pályán fog edzeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik