Sport

Csoda, hogy túlélték ezeket a baleseteket

Sajnos a versenypályákon idén is több halálos baleset történt. Volt azonban jópár olyan bukás, mely után ép bőrrel, vagy legalább nem életveszélyes sérülésekkelhagyták el az autót a pilóták.

Az Indycar-sorozat nem véletlenül az egyik legveszélyesebb, hiszen az autók szélvészgyors tempóban tudják le a köröket, ráadásul bukótér csak az aszfaltcsík egyik oldalán van, a másikon azonnal a fallal találkoznak.

Mikhail Aleshin is így járt az egyik edzésen, ám szerencsésen megúszta a balesetet.

Ha az előbb az Indycarra azt mondtuk, hogy veszélyes, akkor ez hatványozottan igaz a dragversenyekre. A versenygépek – szándékosan kerüljük az autó megnevezést – olyan erővel indulnak el a rajtvonalról, és olyan teljesítményt adnak le, hogy nem szokatlan, ha bizonyos esetekben felrobban a motor.

Mark Taliaferro, az indítás után nem sokkal megcsúszott a hirtelen fellépő erők miatt és a betonfalnak csapódott, persze ő is sértetlenül úszta meg a balesetet.

Az ADAC GT Masters sorozat oscherslebeni futamán, a rajt után Nicki Thiim járt a legrosszabbul, hiszen az autója többször is megpördült a levegőben. A dán pilótát kórházba szállították, de néhány vizsgálat után ki is engedték.

Az újonnan indult Formula-E, vagyis az elektromos Forma-1 nyitófutamán Nick Heidfeld és Nicolas Prost harcolt a győzelemért, ám az utolsó körben a második Heidfeld megpróbálta megelőzni Prostot, aki ráhúzta a kormányt, a német ezért beleszállt a gumifalba. Heidfeldnek a csodával határos módon nem történt komolyabb baja.

A GP3-as széria belga futamán az orosz Konsztantyin Tyerescsenko a füvön csúszva érte el a rázókövet, ami a levegőbe repítette az autóját, egyszer megpördült, majd miután megállt, még ki is gyulladt. Tyerescsenko szintén nem sérült meg.

A top5 videó után szót kell ejtenünk az idei év legsúlyosabb balesetéről Jules Bianchi bukásáról a Japán Nagydíjon. A francia pilóta a véletlenek összejátszása után szerencsétlen módon kisodródott, majd a mentést végző traktor alá nagy sebességgel becsúszott.

Az eset után másodlagossá vált a futam, legkevésbé az számított, ki nyeri majd meg a nagydíjat, hiszen mindenkit megráztak a történtek.

Bianci az eset óta kómában fekszik, és még most sem tudni, hogy fel tud-e épülni a súlyos agysérülésből, így kissé kilóg a felsorolásból, ám mivel 2014-ben leginkább ezzel a balesettel foglalkozott a sajtó, nem hagyhattuk le a listáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik