Sport

Történelmi pillanat a budapesti olimpia ügyében

Borkai Zsolt (borkai zsolt, )
Borkai Zsolt (borkai zsolt, )

A MOB február elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, melyen a budapesti olimpiai pályázat lehetősége lesz a téma.

Pénteken Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) első embere tartott sajtótájékoztatót, melyen a lehetséges magyar pályázat volt a téma. A MOB komolyan megvizsgálja egy olimpia megrendezésének gazdasági és társadalmi aspektusait.

„A gigaolimpiák ideje lejárt, a gazdaságos olimpia koncepciója történelmi esélyt jelent Magyarországnak és Közép-Európának” – fogalmazott a MOB első embere.

„A kisebb és olcsóbb olimpia, az országon belüli több helyszín, a több országos rendezés, az elmúlt 10 év és a következő 10 év infrastruktúrafejlesztési, közlekedésfejlesztési és sportlétesítmény beruházásai reális céllá tehetik a budapesti olimpia gondolatát. Sőt, e változások megteremtik annak lehetőségét, hogy egész Magyarország nyerhessen az olimpiával és olimpiát rendezzen. Egy esetleges budapesti olimpia mint központi helyszín mellett már most számolhat a győri, veszprémi, debreceni, szegedi, gödöllői, miskolc-diósgyőri, szombathelyi, székesfehérvári helyszínekkel is” – mutatott rá.


Fotó: MOB

Borkaiék pozitívan látják a kandidálásban rejlő lehetőségeket, épp ezért megalakítottak egy olimpiai védnöki testületet. Rácz Mariann, Regőczy Krisztina, Polgár Judit, Gömöri Zsolt, Sors Tamás, Gyárfás Tamás, Baráth Etele, Kemény Dénes, Magyar Zoltán, Kovács István, Oszkó Péter, Dénes Ferenc, Bienerth Gusztáv és Gyurta Dániel a testület tagjai.

Február 6-án lesz rendkívüli közgyűlés, melyen egyetlen napirendi pont szerepel: állást kell foglalni a budapesti pályázat kérdésében.

Borkai Zsolt felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bach-kal, tájékoztatja őt az előkészületekről és a közgyűlés összehívásáról.

A budapesti pályázatnak kedvez az is, hogy a NOB tagjai egyhangúlag megszavazták az Agenda2020 elnevezésű reformprogramot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban lehet nyári és téli olimpiát rendezni. A bizottság a jövőben szeretné vonzóbbá tenni a rendezést, s lefaragni a költségeket. A hatékonyabb és a korábbinál költségkímélőbb lebonyolítás érdekében a házigazda városnak bizonyos korlátok mellett megengedik, hogy más helyszínen, akár az adott országon kívül rendezzen meg egy-egy versenyt.

Új a rendszerben az is, hogy a potenciális jelentkezők – még mielőtt belevágnának a hivatalos kandidálásba – előzetesen egyeztetnek a NOB-bal a terveikről. Így elkerülhetőek lesznek pluszkiadások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik