Sport

“Okos” olimpiát Budapestnek!

kulcsar-krisztian(960x640)(1).jpg (kulcsár krisztián, )
kulcsar-krisztian(960x640)(1).jpg (kulcsár krisztián, )

A BOM a Magyar Sportért Alapítvány (BOM) álláspontja szerint minden eddiginél komolyabban lehet a MOB-nak, valamint az országos és a fővárosi döntéshozóknak mérlegelniük a 2024-es, illetve az azt követő játékokra történő pályázást.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta az Agenda2020 koncepciót, amely lehetőséget teremt kisebb, akár 2-4 millió lakosú fővárosoknak is költséghatékony és ésszerű olimpia megrendezésére. A rendező város kiválasztásában elsődleges szempont lesz az olimpia gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatósága.  A transzparenciát erősíti, hogy a NOB nyilvánossá fogja tenni a rendező várossal kötendő szerződést, a szervezőbizottságnak nyújtandó anyagi hozzájárulásra vonatkozó részleteket.

A Budapest Olimpia Mozgalom által 2006-ban megrendelt megvalósíthatósági tanulmányt a szervezet véleménye szerint mindenképpen szükséges lenne aktualizálni a közeljövőben, hiszen számos olyan beruházás elkészült az elmúlt években, – a 4-es metro, a Liszt Ferenc repülőtér bővítése, az autópálya rendszerünk befejezése, a fővárosi úthálózat és tömegközlekedés korszerűsítése, a ferencvárosi és a debreceni stadion, a Tüskecsarnok, valamint az Audi és a Veszprém Aréna –, melyek olcsóbbá teszik a szükséges infrastruktúra kiépítését.

Mindezeken túl Budapest elnyerte a 2020-as foci EB négy mérkőzésének a rendezési jogát, amelyhez felépül az új Puskás Ferenc Stadion. 2021-ben rendezzük az úszó és vizilabda világbajnokságot, amelyhez építünk egy olimpiai uszoda komplexumot. Ezek fényében pedig szinte magától adódik a következő lépés: a budapesti olimpia.

A BOM az olimpiát nem pusztán egy nemzetközi sporteseménynek tekinti, hanem sokkal inkább egy kormányzati ciklusokon átívelő nemzetgazdasági projektnek, mely hatással van az országos és fővárosi tömegközlekedés és úthálózat, valamint egyéb infrastrukturák fejlesztésre, a munkahelyteremtésre, a gazdasági növekedésre, a turizmusra és az országimázsra.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy miként az antik görög világban is, a budapesti olimpia ügye is „demilitarizált zóna” legyen a napi politikában. Ezért rendelkeznie kell összpárti támogatással, fővárosi és parlamenti szinten egyaránt. Nincs bal- vagy jobboldali olimpia, csak a magyar nemzet olimpiájáról érdemes beszélni. A BOM érzékeny a társadalom egy meghatározó részét érintő gazdasági nehézségekre és a növekvő mélyszegénységre, éppen ezért olyan olimpiát tud támogatni, mely a fejlődést és a gazdasági növekedést, ezáltal a teljes ország jólétét szolgálja.    

Dr. Kulcsár Krisztián, világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának tagja, a Nemzetközi Vívószövetség Sportszakmai Igazgatója rámutatott: “Egykori olimpikonként számomra nem jelent kérdést, hogy egy átgondolt, költséghatékony, „okos olimpia” megrendezése egyértelműen Magyarország érdekét tudná szolgálni az Agenda2020 keretei között. A „megaolimpiák” ideje lejárt, nem fordulhat elő, hogy üres, elhanyagolt sportlétesítmények maradjanak a játékokat követően egy városban. Hiszek abban, hogy politikai konszenzus, és a döntéshozók elkötelezettsége mellett meg tudjuk rendezni 10 év múlva az olimpiai játékokat úgy, hogy gazdaságilag, illetve sportszakmai szempontból is jól járjon az ország és a főváros.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik