Sport

Reformdöntést hozott a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlésének hétfői napján az egyik legfontosabb döntés volt, hogy eltörölték azt a határt, miszerint a nyári játékokon legfeljebb 28 sportág szerepelhet és a programba bekerülőknek már nem kell kivárniuk az eddig megszokott hét évet.

A NOB-tagok a Thomas Bach elnök által benyújtott 40 pontos reformcsomag részeként határoztak úgy, hogy a mindenkori házigazda – bizonyos korlátok mellett – maga dönthet sportágak felvételéről. Megkötés ugyanakkor, hogy nem lépheti át nyári olimpia esetén a 10 500, téli játékoknál pedig a 2900 fős sportolói létszámot és 310 számnál többet nem rendezhet.

 Tokióban a baseball előtt kinyílt a kapu
Fotó: Thinkstock 

A mostani döntés legnagyobb nyertese a baseball és annak női változata, a softball, valamint a karate lehet, ugyanis a 2020-as tokiói olimpia rendezői most jogot kaptak az országukban óriási népszerűségnek örvendő sportágak felvételére.

Egyhangúlag megszavazták azt a modernizációs programot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban lehet nyári és téli olimpiát rendezni. A NOB a jövőben szeretné vonzóbbá tenni a rendezést, s lefaragni a költségeket. A hatékonyabb és a korábbinál költségkímélőbb lebonyolítás érdekében a házigazda városnak bizonyos korlátok mellett megengedik, hogy más helyszínen, akár az adott országon kívül rendezzen meg egy-egy versenyt.
    
Új a rendszerben az is, hogy a potenciális jelentkezők – még mielőtt belevágnának a hivatalos kandidálásba – előzetesen egyeztetnek a NOB-bal a terveikről. Így elkerülhetőek lesznek plusz kiadások.
    
Döntés született egy olimpiai tv-csatorna indításáról, amely körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, ehhez köthetően pedig eldőlt, hogy a nyári és téli ifjúsági játékokat a jövőben a nem olimpiai években rendezik majd meg, így minden esztendőben műsorra tudnak majd tűzni egy NOB-eseményt.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik