Sport

Aranypéntek: a magyar úszók hátát nézte a mezőny

A rövidpályás úszó-világbajnokság harmadik napján Hosszú Katinka 200 méter háton, 100 vegyesen, Gyurta Dániel 200 mellen, Bernek Péter 400 gyorson verte meg a világot.

A világ legjobb női úszójának választott Hosszú a nyitónapon mindkét fináléjában kikapott a spanyol Mireia Belmonte Garciától, csütörtökön viszont javított, hiszen 100 háton világcsúccsal nyert aranyérmet.

Péntek délután a hosszabb távon is érdekelt volt a fináléban. Az első hossz után Hosszú az élen haladt, majd Emily Seebohm 12 századdal megelőzte.

100 méternél viszont a magyar úszó rákapcsolt, szépen lassan leszakította magáról a többieket, az előnye pedig több mint másfél másodperc és egy testhossz volt.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Az utolsó hosszt így kezdte meg Hosszú, csak a világcsúcs részidővel versenyzett, végül nagyon nagy fölénnyel újabb vb-címet szerzett úgy, hogy a női 200 hát történetében ő ért először két percen belülre.

A következő számban Gyurta Dániel jó előjellel várta a 200 mell döntőjét, miután egyedül ő tudott 2:04 perc alatti időt úszni a kvalifikációk során. A fináléban aztán Gyurta a második helyen fordult 50 méter után, míg az első százat követően már a mezőny élén tempózott.

 Fotó: MTI

Olimpiai bajnokunk rákapcsolt a hajrában, ám Marco Koch fokozatosan megkezdte a felzárkózást. A német azonban hiába küzdött óriásit, szerencsére ez sem volt elég, így Gyurta 2:01:49-es idővel világbajnoki aranyat szerzett.

Itt azonban még nem volt vége a magyar örömnek, hiszen Bernek Péter, aki a legjobb idővel jutott be a 400 gyors döntőjébe elképesztő úszást mutatott be.

Bernek ugyanis 100 méter után az élre állt, majd mindenki csak a hátát nézte: a szerb Velimir Stjepanovic, és a brit Guy James másfél, majd két testhossz hátrányból követték honfitársunkat.

Az utolsó 25 méteren James minden erejét a felzárkózásre tette fel, de ez is kevés volt tőle, így Bernek Péter világbajnoki csúccsal, 3:34:32-es idővel lett világbajnok.

Az nap zárásához közeledve 100 vegyesen Hosszú Katinka megint medencébe szállt, és ezúttal sem hagyott esélyt a vetélytársaknak, ugyanis végig dominálva világcsúccsal nyerte meg a döntőt a brit Siobhan-Marie Oconnor és az ausztrál Emily Seebohm előtt.

Zárásként Kapás Boglárka 4:00.27 perccel az ötödik helyen végzett 400 méter gyorson. Kapás a nyolcadik idővel került be a fináléba a délelőtti selejtezőből, miután közel két másodpercet tudott javítani korábbi legjobb időeredményén.

A számot a spanyol Mireia Belmonte nyerte, neki ez a negyedik aranyérme Dohában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik