Sport

Hosszú Katinka két ezüsttel kezdte a vb-t

A magyar úszónőt előbb 200 méter pillangón, majd 400 vegyesen is megelőzte Mireia Belmonte Garcia a Dohában zajló rövidpályás világbajnokságon. Mindkétszer világcsúcs idővel.

Az év női úszójának választott Hosszú Katinka hatalmas iramban kezdett, végig a világcsúcs részidőn belül tempózott, de legnagyobb riválisa, Mireia Belmonte Garcia így is csak egy testhosszal volt mögötte. Az utolsó 50 méterre ugyanakkor elfáradt a Vasas címvédő klasszisa, 175 méternél ugyan még elsőként ért a falhoz egy hajszállal riválisa előtt, de a hajrában esélye sem volt a spanyollal szemben, aki végül több mint egy másodpercet javított a világrekordon, s 1:59.61 perces idővel nyert.

Hosszú 2:01.12 perces idővel csapott a célba, amivel így is több mint egy másodperccel megdöntötte saját országos csúcsát, melyet közel két éve az isztambuli vb-n aratott sikere alkalmával állított fel.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Hosszú Katinka alig húsz perccel a 200 méter pillangón nyert ezüstérme után 100 méter háton elődöntős futamában annak ellenére a legjobb volt, hogy 56.65 másodperces ideje közel egy másodperccel rosszabb volt, mint amit a délelőtti előfutamban ért el. Az előző nyolcasban ketten bizonyultak gyorsabbnak nála, de így is biztosan jutott a szám döntőjébe.

Ezután jött a 400 vegyes fináléja, ahol Hosszú és Belmonte Garcia a pillangó során együtt tempózott, majd háton honfitársunk jelentős előnyre tett szert. A spanyol mellen ledolgozta lemaradását úgy, hogy mindketten a világcsúcs részidejénél jobban álltak a 100 gyors előtt, amelyen Belmonte Garcia ismét lehajrázta az elfáradó magyart, sőt, újra világcsúcsot ért el 4:19.86 perccel. Hosszú végül országos csúcsától több mint két másodperccel elmaradva, 4:22.94 perccel csapott a célba.

“Nem tehetek szemrehányást magamnak. Utólag mondhatnánk persze, hogy elég lett volna csak 400 vegyesen indulni, de a 200 pillangót semmiképp sem akartam elengedni, és végül sikerült a legjobb időt úsznom. Igen, lehet, hogy egy kicsit gyorsabban kezdtem annál, amennyire kellett volna, és emiatt talán jobban elfáradtam a végére, ennek ellenére ezzel nem lehetek elégedetlen. A száz hát csak középdöntő volt, annak bele kellett férnie. Nyilván más lett volna a négyvegyes, ha az az első szám, ami a Világkupákon megszokott, és elismerem, benne volt a lábamban a kettő pille is. Belmonte ma óriásit úszott – de egyáltalán nem baj, hogy van egy ilyen ellenfél, aki időnként elver. Mert így még nagyobb akaraterővel és motivációval állok oda januárban, amikor újrakezdem. Kellenek az ilyen megtapasztalások, mert újra és újra ráébred az ember, hogy nem elég, amit addig teljesített, még több kell, még nagyobb koncentráció, még komolyabb fizikai és lelki felkészülés. Higgyétek el, minden ilyen nap segít abban, hogy a jövőben még jobb legyek. És ezt szerintem már ezen a világbajnokságon be fogom bizonyítani” – értékelt Hosszú a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldalán.

A szerdai programot a 4×200-as női gyorsváltó fináléja zárta, melyben a magyar csapat is érdekelt volt. Verrasztó Evelin indította a sort, majd Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Hosszú Katinka következett a sorban. Utóbbi nagyon elcsípte a hajrát, több helyet is javított és végül a negyedik helyre hozta be a váltót. A hollandok világrekord idővel nyertek.

A férfiak 4×100-as gyorsváltójának döntőjében “csak” világbajnoki csúcsidőt repesztetek a franciák, de így is nyertek.

A délutáni program korábbi szakaszában Kozma Dominik járt közel a dobogóhoz 200 méter gyorson, végül 16 századdal maradt el a harmadik helyezett Ryan Lochte-tól. Ugyanebben a számban Bernek Péter ötödik lett.

A szerdai döntők győztesei és a magyarok szereplései

férfi 200 m gyors:
1. Chad Le Clos (dél-afrikai) 1:41.45 perc
…4. Kozma Dominik 1:42.25
…5. Bernek Péter 1:42.44

női 200 m pillangó:
1. Mireia Belmonte (spanyol) 1:59.61 perc – világcsúcs
2. Hosszú Katinka 2:01.12

női 400 m vegyes:
1. Belmonte 4:19.86 perc – világcsúcs
2. Hosszú 4:22.94

férfi 4×100 m gyorsváltó:
1. Franciaország 3:03.78 perc

női 4×200 m gyorsváltó:
1. Hollandia 7:32.85 perc – világcsúcs
…4. Magyarország (Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka) 7:39.21 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik