Sport

Legalább egy olimpiai kvalifikációs ponthoz jutottunk

Nagy Nikoletta az Almatiban zajló súlyemelő-világbajnokság szerdai versenynapján már nem lehet 25. helyezettnél rosszabb, így minimum egy ponthoz juttatta a magyar női válogatottat a kvalifikációs csapatversenyben.  

A 31 esztendős ózdi Nagy, a 2012-es Európa-bajnoki ezüstérmes, aki hosszú sérülés után tért vissza, s lett nyolcadik az idei Eb-n 196 kilogrammal, nem kezdett jól a 14 résztvevős B csoportban: a 85 kg-on kétszer is rontott. Harmadik gyakorlata azonban a 86 kilóra emelt súlyzón már sikerült, így versenyben maradt. A második fogásnemben a 105 után – másodikra – a 107 kilót is kilökte, ennél fogva 193 kilogrammal, a B és a C csoport egyesített sorrendjében tizenötödikként fejezte be a viadalt.  

 
Nagy Nikoletta 193 kilója szép teljesítmény
Fotó: MTI 

Előtte a szintén 14 fős C csoportban Szilágyi Kinga lépett dobogóra a helyi idő szerint délelőtti program nyitórészében a szintén 14 fős C csoport tagjaként, s ráijesztett az érte szorítókra, mert csak harmadjára bánt el 70 kilós kezdősúlyával szakításban. Lökésben 90 kilóig jutott, így 160 kilogrammos összeredménnyel zárt az Oroszlányi VSE 18 éves emelője, aki a 2012-es ifjúsági Európa-bajnokságon 163 kilóval lett negyedik.

A két magyar végső helyezésére akkor derül fény, amikor a 63 kg-os kategória tíz legjobbját felvonultató A csoport csütörtöki versenye is véget ér. Ha ott senki nem esik ki, legrosszabb esetben is a Nagy Nikoletta 25. helyéért járó egy ponttal várhatja a folytatást az olimpiai kvalifikációs csapatversenyben a magyar női együttes.

Az idei vb mellett még a következő évi világbajnokságon van módjuk a csapatoknak pontokat gyűjteniük, ezek aztán összeadódnak, s az ily módon kialakuló sorrend alapján a férfiaknál az első 24, a nőknél pedig az első 21 nemzet szerez különböző számú részvételi kvótát a 2016-os riói olimpiára.

A magyar férfiválogatottból eddig Soóky Gergely bizonyult “pontosnak”: ő a 62 kilogrammosok mezőnyében összetettben a 12. lett, s 14 kvalifikációs pontot szerzett.     

A szerdai versenynap harmadik magyar szereplője, Baranyai János a 85 kilósok D csoportjának tagjaként összetettben negyedikként végzett a 85 kilogrammos férfikategória 12 résztvevőt számláló D csoportjában.   

A szombathelyi Haladás VSE 30 esztendős sportolója – aki a 2008-as pekingi olimpián egyetlen magyar súlyemelőként szerepelt, s esett ki súlyos könyöksérülést elszenvedve – a vb-fellépést roppant magabiztosan kezdte: szakításgyakorlata a 140, a 145 és a 147 kilón is remek volt, de lökésben már kevésbé kiegyensúlyozottan szerepelt. A 175 kilóval gond nélkül elbánt, a 180 azonban kétszer is kifogott rajta, s 322 kilogrammos összteljesítménnyel negyedik lett csoportjában.

Csütörtökön a vb hatodik napján is három magyar küzd meg a súlyokkal: előbb a férfi 94 kilogrammban, annak is a D csoportjában szerepel Vaspöri Gábor és Simon Bence, majd a 69 kilós nők C csoportja következik Polgár Mirijammal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik