Sport

Versenyhelyzet a válogatottnál

Rich Chernomaz, a jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya arra törekszik, hogy gyorsabb legyen a csapata.

Szerda délelőtt sajtónyilvános edzést tartott a magyar jégkorong-válogatott, amely a péntektől vasárnapig tartó, káposztásmegyeri Négy Nemzet Tornára készül. Eleinte nem kevesebb, mint 60 játékos szerepelt a keretben, akiket a stáb három csapatra osztott, hétfőn és kedden pedig egymás közt ment a játék. Ezt követően szűkítették 28 fősre a listát.

„Háromcsapatnyi játékost hívtunk be, mert látni szerettük volna őket élesben, nem csak az edzések során. Azok a fiatalok, akik a hétvégi tornán lehetőséget kapnak, megérdemlik, mert jól teljesítettek. Sok mindenben kell még fejlődnünk, de a legfontosabb talán a sebesség, ebben pedig az újak a segítségünkre lehetnek. Versenyhelyzetet akartam teremteni és azoknak a játékosoknak is meg kell küzdeniük a csapatba kerülésért, akik részt vettek a világbajnokságon” – mondta Rich Chernomaz, a válogatott kapitánya a tréninget követő sajtótájékoztatón. A kanadai szakember három jégkorongozóra külön kitért: Karol Csányi és Turbucz Martin esetében a kiváló korcsolyázó tudást, Rafaj Attilánál pedig a gólerősséget emelte ki.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Sport24 

A kanadai szakember újságírói kérdésre kifejtette, apró módosítások vannak a válogatott taktikájában, ami annak is betudható, hogy kisebb lett a középső harmad mérete, így a csapatok már másképp hozzák fel a korongot, erre pedig készülni kell.

Kangyal Balázs, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) sportigazgatója kiemelte: szerinte több fiatal kaphatott volna bizonyítási lehetőséget a felnőttek között, de nekik a közelgő, hazai rendezésű U20-as világbajnokságra kell készülniük.

A válogatott egyik húzóembere, Sofron István mutatta be a nemzeti együttes új dresszét, melyet a 2014-2016 közötti időszakban visel majd a csapat.

„Az talán túlzás, hogy régi bútordarab lennék a válogatottnál, de tény, hogy a rutinosabbak közé tartozom. Örömmel jöttem haza, amióta légiós vagyok, azóta még különlegesebb érzés felvenni a válogatott mezt. Érezhetően gyors ez a megfiatalított csapat. Jó látni, milyen sokan szeretnének bekerülni a válogatottba. A fejlődés egyik kulcsa, hogy harc van a helyekért” – mondta hétvégével kapcsolatban a német élvonalbeli Krefeldet erősítő Sofron.

A csapat sorrendben a dél-koreaiakkal, a lengyelekkel, majd az olaszokkal találkozik a káposztásmegyeri Jégpalotában. Az ázsiai gárda a divízió I-es vb-n kiesett, ám a 2018-as pjongcsangi téli olimpiát is szem előtt tartva honosított több játékost. A lengyelek áprilisban rendezői lesznek a divízió I-es vb-nek Krakkóban, és szeretnének bennmaradni. Az olaszok ugyanakkor a feljutást tűzték ki célul.

Ha valaki esetleg nem tudna kimenni, hogy a helyszínen buzdítsa a csapatot, annak több opció is a rendelkezésére áll. A televízióban a Sport TV sugározza a mérkőzéseket, valamint a csatorna és a szövetség megállapodása értelmében a molliga.eu oldalon, streamen is követhetőek lesznek az összecsapások.

A keret és a program

kapusok: Bálizs Bence, Duschek Dávid (mindkettő Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

hátvédek: Orbán Attila, Reiter Attila, Szirányi Bence, Tokaji Viktor (mind Fehérvár AV19), Gőz Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Hüffner Adrián, Nathan Martine, Mestyán István, Pozsgai Tamás (mind Dab.Docler), Vas Márton (Löwen Frankfurt)

csatárok: Benk András, Kovács Csaba, Magosi Bálint, Sárpátki Tamás, Sikorcin Ladislav (mind Fehérvár AV19), Karol Csányi, Turbucz Martin (mindkettő Újpest), Dubek Vladimir, Rafaj Attila (mindkettő Ferencváros), Tyler Metcalfe, Nagy Krisztián (mindkettő Miskolci Jegesmedvék), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)

A program:

péntek:
Lengyelország-Olaszország 15.30
Magyarország-Koreai Köztársaság 19.00

szombat:
Olaszország-Koreai Köztársaság 14.30
Magyarország-Lengyelország 18.00

vasárnap:
Koreai Köztársaság-Lengyelország 14.30
Magyarország-Olaszország 18.00

Az örökmérleg:

Koreai Köztársaság: 12 mérkőzés, 10 magyar győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség (94-36)
Lengyelország: 48 mérkőzés, 13 magyar győzelem, 6 döntetlen, 29 vereség (103-167)
Olaszország: 33 mérkőzés, 9 magyar győzelem, 6 döntetlen, 18 vereség (103-141)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik