Sport

Bravúros magyar rekord a Balatonon

1 óra 57 perc a Balaton hosszanti átvitorlázásának új rekordja, amelyet 2014. október 24-én érte el az RSM DTM Sailing Team GC32-es katamaránja, fedélzetén a ötfős legénységével.

A Kenese–Keszthely Rekordverseny a legrégebbi, ma is élő vitorlásverseny hazánkban, amelynek célja, hogy minél rövidebb idő alatt vitorlázzák végig hosszában a Balatont. A versenyen a rekordfutás szabályai az 1921-es kiírás óta nem változtak, és a Balatoni Yacht Klub választmánya 1921. április 15-én írta ki első alkalommal a versenyt, melyen tetszőlegesen Keszthelyről vagy Keneséről is neki lehet vágni a távnak, ez szabadon eldönthető.

 Fotó: RSM DTM Sailing Team

A megmérettetés menete a kiírás óta nem változott, azaz a kezdőponton lévő vasútállomáson bepecsételteti a kezdő időpontot a csapat egyik tagja, míg a többiek a kikötőben felkészítik a hajót az útra, majd a papírral együtt a lehető leggyorsabban végig kell vitorlázni a távot. Ezt követően gyors kikötés, egy csapattag ismét nyakába veszi a lábát, és futás megint a MÁV vasúti jegypénztárhoz: pecsét, időrögzítés (óra, perc) aláírás. Itt kiderül, vajon sikerült-e rekordot dönteni, vagy sem.

2013 júliusában egyszerre két hajó is tovább tudta javítani a korábbi rekordidőt, ráadásul ugyanazon a napon. Idén az RSM DTM Sailing Team GC32-es katamaránja, fedélzetén az ötfős legénységgel – Vándor Róbert, Kövér László, Fekete András, Kaiser László és Kalocsai Zsolt – október 24-én, pénteken vágott neki a távnak, majd a célbeérés után a keszthelyi vasútállomáson a regisztrált idő 15 óra 49 perc volt, így 2014. október 24-én megszületett az első 2 óra alatti Kenese-Keszthely rekord: 1 óra 57 perc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik