Sport

Szenvedtünk, de legalább nyertünk a portugálok ellen

A magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként Talant Dujshebaev első meccsét vívta. A portugálok elleni Eb-selejtezőt mindössze egyetlen góllal nyertük meg.

A nemrég megválasztott szövetségi kapitánynak nehéz dolga van, hiszen egy olyan csapatot kell dirigálnia, melynek alig maradt esélye az olimpiai kvótára.

Ahhoz viszont, hogy ezt a minimális sanszot megragadjuk, csont nélkül ki kell jutnunk a kontinenstornára, ott pedig szintén erőn felül kell majd teljesíteni.

 Fotó: MTI

Az első akadályt ehhez Portugália jelentette: a luzitánok keretét bár jó képességű kézisek alkotják, de válogatott szinten alig tudnak felmutatni eredményt, így mindenki egyértelműen magyar sikert várt.

Az első félidő még úgy is indult, hogy ebből sétagalopp lehet, hiszen néggyel vezettünk, ám a szünet után csúnyán visszaesett a teljesítményünk, a portugálok pedig minden hibát kihasználtak, és még kettős emberhátrányban is be tudták venni a kapunkat.

A hajrában csak szaladtunk az eredmény után, ám 29-29-nél sikerült megtörni a lendületüket, és végül 31-30-ra megnyertük a mérkőzést. A válogatott következő Eb-selejtezőjét vasárnap Ukrana ellen vívja.

Eredmény – Eb-selejtező, 5. csoport, 1. forduló

Magyarország-Portugália 31-30 (19-15)

2. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Nagyon nem kellett volna a legutóbbi portugál gól, főleg úgy, hogy Ancsinra belemenést fújtak (29-30). Nagy Kornél áttörte a vendégek védelmét, Mikler pedig nagyot védett (30-30). Zubait ketten tudták csak levinni a földre, így Császár hetessel jött, amit be is vágott! 31-30! És ez is maradt a vége, megnyerte első meccsét a magyar csapat!

51-55. PERC: Egy itt, egy ott, majd emberhátrányban kaptunk még egyet (27-29), Ilyés viszont szépített! Gól! Gulyás egyenlített! 29-29!

46-50. PERC: Rocha sokadszor lőtte át a magyar védelmet. A vendégek lassítják a játékot, nekünk pedig nagyon hamar váltani kellene. Duarte gólja csendesítette el a magyar tábort, hárommal mennek, magyar időkérés. Gulyás megint a sarokból, majd Ilyés a bal felsőbe helyezett! (26-27).

41-45. PERC: Spinola révén már vezetnek is a portugálok… (20-21). Székely a kapuban, Miklert lehozta Dujshebaev. Spinola pedig megdobta újabb gólját, 21-23. Remek! Gulyás a sarokból. Őrült rohánásba kezdtünk, aminek öt gól lett a vége, 3-2-es elosztásban (24-25).

36-40. PERC: Ajjajj, Rocha hatodik góljával 19-19, nagyon bentmaradtunk az öltözőben (19-19). Na végre! Balogh bombája landolt a hálóban (20-19). Megint ott az egalizálás, de szerencsére emberelőnybe kerültünk (20-20). Balogh menti meg egyelőre a magyar válogatottat, de Spinola kettős emberhátrányból is betalált (21-21).

31-35. PERC: Portugál gól nyitotta a második etapot, majd kaptunk gyorsan még egyet. Sajnos a magyar lövések erőtlenek voltak, nem tudtunk betalálni (19-17). Az első öt perc végén minusz egyre zárkóztak a portugálok (19-18).

A védekezésünkön van mit javítani, de egyelőre megnyugtató, hogy négy góllal vezetünk.

1. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Ancsin Gábor megint messziről küldte a hálóba a sistergős bombát, és Bodó is szép találatot jegyzett (17-13). Bodó és Spinola révén a különbség nem változott. Silva góljára Nagy Kornél változott, 19-15 a félidei eredmény.

21-25. PERC: Ancsin nagy bombát ragasztott a hálóba, de ezt megtették a luzitánok is (13-11). Bodó szép átlövése után viszont megint bekaptunk egyet, úgy látszik ez már állandósul (14-12). Balogh hetesből eredményes, a portugál lövés meg kijött a kapufáról (15-12).

16-20. PERC: Időt kértek a portugálok, majd belépés miatt elvették tőlük a labdát. Solha viszont bevágta, ahogy Ancsin is. A portugál kontra azonnal gólt eredményezett (12-9). Iváncsik büntetőjét Figueira kifogta, ez már a második hárítása volt. Miklerről bepattant a labda, faragtak a hátrányból a vendégek (12-10).

11-15. PERC: Bánhidi majd Duarte ünnepelhetett, nem sokkal később Császár messziről mattolta a portugál kapust (8-7). Két magyar gólnak köszönhetően először megyünk a meccsen három találattal (10-7). Balogh révén 11-7 nekünk.

6-10. PERC: Pörögnek az események, Gulyás és Iváncsik is eredményes volt nálunk, de a portugálok is megvillantak egyszer (5-4). Megint Gulyás, ott a hatodik, az ellentámadásból viszont Schuch ellen fújtak hetest, ezt Solha küldte a hálóba. Császárról leszakították a mezt, emiatt állt rövid időre a játék. Portela sajnos épp ekkor egyenlített (6-6).

1-5. PERC: Mi kezdtük a meccset és rögtön kiharcoltunk egy büntetőt, ezt pedig Császár Gábor higgadtan értékesítette. Remek magyar összejáték után Schuch lövése a kapufáról pattant ki. Rocha a másik oldalán nem hibázott (1-1). Császár akcióból is eredményes, viszont azonnal hetest kaptak a vendégek, ezt Solha vágta be (2-2). Két nagyon gyors gól, Ilyés és Portela, így 3-3 az állás.

A magyar csapat tiszta zöldben játszik ma este, a portugálok pedig piros mezben, zöld nadrágban.

Miskolcon nem lesz panasz a hangulatra, hiszen telt hát várja a válogatottat.

Előzetes: A kirgiz-orosz-spanyol szakvezető a portugálok elleni Európa-bajnoki selejtezőn ül először a magyar kispadon, ő az első külföldi kapitány a csapat történetében.

Dujshebaevet azzal az egyértelmű szándékkal nevezték ki, hogy juttassa ki a válogatottat a 2016-os lengyelországi kontinensviadalra, majd a 2016-os riói olimpiára.
    
Most az első feladata az, hogy a gárda szerdán Miskolcon győzze le a komoly nemzetközi eredményekkel nem rendelkező, ugyanakkor néhány jó képességű játékossal felálló portugálokat, majd vasárnap nyerjen Kijevben az ukránok ellen. A kvartett tagja még az orosz csapat is. A csoportokból az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.
    
Az e heti párharcokban sérülés miatt nem vehet részt Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik