Sport

Ez minden idők legsúlyosabb hegymászó katasztrófája

Az Annapurnán a hét elején tomboló hóvihar halálos áldozatainak száma szombatra 43-ra nőtt – közölték szombaton a hatóságok. Így ez a hóvihar lett Nepál történetének legsúlyosabb hegymászó katasztrófája.

A hatóságok szombaton jelentették be, hogy tizenegy újabb holttestet találtak – kilenc nepáli és két japán állampolgárét – de több holttest is lehet még a vastag hó- és jégréteg alá temetve az őszi hegymászó szezonban kitört, súlyos lavinákat okozó keddi vihar után.
   
A katmandui japán nagykövetség is megerősítette, hogy a népszerű annapurnai hegymászóúton egy japán férfi és nő holttestét találták meg. Három másik japán hegymászó szerencsésen visszatért a túrából, egy hatodik japánnak, aki szintén bejelentette hegymászási szándékát, továbbra sincs nyoma.

A 43 áldozat között legalább 19 külföldi állampolgár van, közöttük kanadaiak, izraeliek, lengyelek, szlovákok, indiaiak és vietnamiak.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A hadsereg becslései szerint több mint negyven ember tűnt el a viharban, a belügyminisztérium viszont úgy tudja, hogy több mint 35 külföldinek és 30 nepálinak veszett nyoma.
    
A bécsi külügyminisztérium szombaton kapcsolatba lépett három osztrák hegymászóval, a két férfire és a nőre sértetlenül találtak rá a 3800 magasan fekvő Muktinath zarándokhelynél. Nincs jele annak, hogy további osztrák állampolgárok tűntek volna el a hóviharban.
    
Gombu serpa az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy tiszta volt az ég a hét elején, amikor egy német csoporttal útnak indult. Hirtelen megváltozott az időjárás, eleredt a hó, a hófúvásban szinte nullára csökkent a látótávolság. Sokan eltévedtek a viharban, de a csoportjának minden tagja túlélte a katasztrófát. Egyik segítőjének, aki a csoport végén haladt, nyoma veszett a viharban, másnap reggel találtak rá, csodával határos módon életben maradt.
    
Muncsang Lama, aki két izraeli nőt kísért a hegyekben, a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy lemaradt a társaitól, amikor sátrat vert fel számukra. Hirtelen zuhogni kezdett az eső, és két szikla közé menekült. Reggel nem tudott járni, mert a lába belefagyott a hóba. Két napig a nők táskájában talált mogyorón, csokoládén és banánon élt. Péntek reggel mentették meg fagyási sérüléseket és kisebb zúzódásokat szenvedett. Azt nem tudta megmondani, hogy társaival mi történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik