Sport

Itt a Szuper-könyv

Szuper Levente Mátyásföldről indult és az egész világot bejárta a jégkorongnak köszönhetően. Erről írt.

Végy egy jó kapust – csapatsportoknál sok esetben ez a siker egyik legfőbb receptje, a jégkorongra pedig mindez hatványozottan igaz. Szuper Levente most megjelent önéletrajzi könyvének is ez a mottója, a kötetet kedden mutatták be az egyik budapesti bevásárlóközpontban.


Fotó: Sport24

„Emberhátrányos sor ez a javából” – viccelődött Máté Pál, miközben Szuperrel, Szűcs Miklóssal, a könyv társszerzőjével, és Spiller Istvánnal sorfalat álltak a sajtótájékoztató kezdetén. Máté és Spiller szerepvállalása nem véletlen, ők ketten gyakorlatilag végigkövették a hokikapus pályafutását, benne a szapporói csodával és az A csoportos világbajnoksággal. Most – több más közös történet mellett – mindketten megjegyezték, hogy kissé korainak érzik ezt a könyvbemutatót, úgy vélik Szuperben még benne lett volna pár év a profik között.

És valóban, Levente mindössze 34 esztendős, ami a jégkorongban a kapuvédőknél mondhatni a legjobb kor, ilyenkor a megtanultak már kellő rutinnal párosulnak. Szuper azonban úgy döntött, nem tudna már száz százalékban koncentrálni a profi karrierre és a civil életre, így előbbi végére pontot tett.

És nem is lehet igazán hiányérzete: tinédzserként vált a Ferencváros hősévé a Dunaújváros ellen megnyert bajnoki arany alkalmával, légióskodott a többi közt Kanadában, Németországban, Olaszországban és Kazahsztánban, bajnok lett az NHL előszobájának számító AHL-ben, eljutott a világ legjobb hokibajnokságának kispadjáig – hajszálon múlt, hogy nem játszott tétmeccsen, „csak” az előszezonban -, mindezek mellett pedig éveken át vele kezdődött a magyar jégkorong-válogatott összeállítása. Sok magyar játékos csak álmodozik hasonló karrierről.

Szuper a jövőben sem fog unatkozni. Ő most a Vasas jégkorongszakosztályának igazgatója, harmadéves hallgató a Testnevelési Egyetemen és immáron kétgyermekes családapa. Márpedig azt többször is hangoztatta a könyvbemutatón, hogy számára a család az első – természetesen ők is ott voltak az eseményen.

„Új célok vezérelnek, egy új élet kezdődött el számomra. Szívből jött a visszavonulás gondolata, mert a karriert számomra most már a család jelenti, illetve az, hogy amiben tudok, abban segítsek a feltörekvő generációknak. Nem szerettem volna kettős életet élni. Ezt egy kezdetnek fogom fel. Egy másik kihívás kezdetének” – mondta Szuper.

Az önéletrajzi könyv kapcsán elmondta nem száraz, számokra és statisztikákra alapuló kötetet szeretett volna kiadni a kezéből, hanem olyat, ami motiválja a fiatalokat. Hozzátette, annyi történet jutott eszébe, hogy akár egy trilógiát is meg lehetett volna vele tölteni, de végül megpróbálták a leglényegesebbeket kiemelni. 348 oldal lett a végeredmény.


Fotó: Sport24

„Már az első edzésen a kapuba korcsolyázott, ahonnan csak a színpad kedvéért volt hajlandó kijönni. Na ja, övé volt az álomszerep: Reviczky Gábor partnereként az Indul a bakterház Bendegúzát játszotta. Színészet vagy jégkorong? Nehéz döntés, s még akkor sem volt biztos a dolgában, amikor 16 évesen nyolcezer fanatikus Fradi-drukker skandálta a nevét a Budapest Sportcsarnokban. Azután elindult világgá és Németországtól kezdve Amerikán, Kanadán, Olaszországon át Kazahsztánig mindenhol bizonyított.

A közönségkedvenc, aki dühében rácsapta az ajtót a korábbi neves NHL-es menedzserre és edzőre, akinek első profi fizetése után a csapattársa azt tanácsolta, vegye meg a Balatont, akibe a levegő is belefagyott, amikor a fehérorosz nagyfőnök magánedzése miatt csőre töltött fegyverrel figyelték minden mozdulatát, s aki csapattársként megélte Ocskay Gábor tragikus halálát. A Kisstadiontól indult, az NHL-ig és az A-csoportig jutott. Ő Szuper Levente, vagy ahogyan az első igazolását aláírta és azóta is mindenki nevezi: Szuper Levi” – olvasható a könyv hátulján az ajánló.

Szuper Levente-Szűcs Miklós: Szuper Levi – Kalandjaim a Kisstadiontól az NHL-ig
Ulpius-ház, 2014, 3999 forint

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik